UMCG onderzoekt behandeling plasklachten bij mannen met speciale app

Foto: Publiek Domein

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar de behandeling van plasklachten bij mannen. Het doel van het onderzoek is om zoveel mogelijk mannen controle geven te over het plassen.

Centraal in dit onderzoek staat de vraag of de begeleiding bij plasklachten met een speciaal ontwikkelde app even goed werkt als de zorg via de eigen huisarts. Mannen die ouder zijn dan 18 jaar en plasklachten hebben, kunnen zich aanmelden voor dit onderzoek. De eerste resultaten van het onderzoek worden over twee jaar verwacht.

Ongeveer één op de vier mannen van boven de 40 hebben problemen met plassen. Soms hebben zij moeite met het ophouden van de plas, ’s nachts of overdag heel vaak moeten plassen, niet goed kunnen uitplassen of urineverlies hebben bij bijvoorbeeld lachen, hoesten of sporten. Sommige mannen met plasklachten gaan hiermee naar de huisarts. Deze geeft uitleg of advies en kan medicijnen voorschrijven. Leefstijladviezen en oefeningen kunnen veel klachten verminderen. Op dit moment is deze zorg alleen via de huisarts.

Plasklachten behandelen met speciale app

Wellicht is deze zorg volgens het UMCG ook via een speciaal ontwikkelde app mogelijk. Dit onderzoek gaat beide benaderingen met elkaar vergelijken om na te gaan of een app dezelfde resultaten geeft. De onderzoekers kijken naar verbetering of genezing van de plasklachten, de kwaliteit van leven van de patiënt, gebruikersgemak en ervaringen van begeleiding met een app ten opzichte van contact met een zorgverlener. Ook kijken zij naar de totale zorgkosten.

Deelnemers aan het onderzoek worden willekeurig ingedeeld in een groep die de zorg via de huisarts krijgt en een groep die dit via de app ontvangt. Deelnemers uit de app-groep volgen de adviezen en oefeningen vanuit de app en houden zelf hun klachten bij. De informatie, adviezen en oefeningen zijn speciaal afgestemd op de individuele klachten van de deelnemer. Hierdoor krijgen zij meer inzicht in het beloop van hun klachten. Zij kunnen dit delen met hun huisarts. De URinControl4Men app is ontwikkeld door het UMCG samen met huisartsen en urologen. Eerder al ontwikkelden zij een vergelijkbare app voor urineverlies bij vrouwen.

Deelnemers kunnen zich sinds donderdag aanmelden voor dit onderzoek

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen