Petitie voor behoud kinderhartchirurgie UMCG ruim 120.000 keer ondertekend

Foto: De Redactie

Meer dan 120.000 mensen, (124.821, moment op Tweede Kerstdag), hebben de petitie getekend voor behoud van de afdeling Kinderhartchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De afdeling dreigt gesloten te worden.

De petitie volgt op het besluit van demissionair minister Hugo de Jonge om te stoppen met hartoperaties bij kinderen in Groningen. Het is de enige afdeling in het Noorden waar hartoperaties voor kinderen worden uitgevoerd. Ook de complexe operaties voor mensen met aangeboren hartafwijkingen raakt het UMCG kwijt, heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Alleen het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het ErasmusMC in Rotterdam mogen deze behandelingen nog doen. Gevolg is dat hartpatiƫnten uit het Noorden altijd uren in de auto zitten voor een behandeling.

“Het betekent voor het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen van UMCG een buitengewoon teleurstellend besluit, met een grote impact voor patiĆ«nten in Noord-Nederland en voor het UMCG”, aldus het ziekenhuis.

“De expertise die in 75 jaar is opgebouwd wordt zo in een keer tenietgedaan”, schrijft het UMCG Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen bij de petitie die sinds donderdagavond online is.

Ook de PvdA-Tweede Kamerleden Henk Nijboer en Attje Kuiken noemen het “van de gekke dat de minister de kinderhartchirurgie in het UMCG Groningen wil sluiten en alles in de Randstad wil concentreren”, meldt RTV Noord

Er is een overgangsperiode van twee jaar en tot die tijd blijft het UMCG in ieder geval de hartzorg bieden. Het ziekenhuis krijgt steunbetuigingen uit alle hoeken.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen