Code geel voor kans op ijzel

26 dec 2021, 9:00 Nieuws
kerstboom
Tweede kerstdag schijnt de zon nog volop in het noorden. Een neerslagzone trekt van zuidwest naar noordoost over het land. In het overgangsgebied tussen koude en warme lucht kan ijzel ontstaan.
Aan de koude kant valt de neerslag soms in de vorm van sneeuw, aan de zachtere kant erachter valt voornamelijk regen of ijzel. Rond de middag is het in het midden van het land nog koud, met temperaturen rond het vriespunt en daar een paar uur lang risico op ijzel.
Tegen de avond en in de nacht naar maandag is er vooral in het noorden kans op gladheid door ijzel. Aan het eind van de middag vriest het nog in de noordelijke provincies, maar elders is het boven nul graden.
In Groningen blijft het kwik rond het vriespunt en is er zondagnacht en maandagochtend aanhoudende kans op gladheid door ijzel. De weerswaarschuwing code geel geeft het KNMI tussen 23.00 uur zondagavond en 9.00 uur maandagochtend.
Ook valt er vooral maandagochtend nog wat regen. Vanaf dinsdag stijgen de temperaturen naar 7 graden in het noorden tot 11 graden in het zuiden. Het is veel zachter dan de gebruikelijke 6 graden voor de tijd van het jaar.
De rest van dit jaar is het wisselvallig weer met veel bewolking en af en toe regen. Ook is er veel wind. De temperatuur blijft hoog voor de tijd van jaar met maxima tussen de 12 en 15 graden.