UMCG ontvangt ruim twee miljoen euro voor onderzoek naar psychiatrische en functionele stoornissen

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontvangt ruim twee miljoen euro voor onderzoek naar psychiatrische en functionele stoornissen. Het Amerikaanse National Institute of Mental Health kende de subsidie toe om onderzoek te doen naar de oorzaken van deze stoornissen, meldt het UMCG.

Psychiatrische en functionele stoornissen behoren volgens het UMCG tot de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd, en hebben een grote persoonlijke en maatschappelijke impact. Vaak komen deze stoornissen samen voor, maar er is tot op heden nog onvoldoende duidelijk wat de oorzaken zijn.

Psychiatrische en functionele stoornissen

Psychiatrische stoornissen, zoals depressie en angststoornissen en functionele stoornissen, als fibromyalgie en prikkelbare darmsyndroom komen vaak samen voor. Het is niet duidelijk waarom er een verband tussen deze stoornissen is en waarom ze in specifieke families voorkomen.

Onderzoekers gaan de data van ruim 167.000 personen uit de biobank Lifelines bestuderen. Lifelines verzamelt gezondheidsdata van duizenden mensen in Noord-Nederland. “Met deze data van ruim 167.000 mensen kunnen we de wisselwerking tussen veelvoorkomende genetische en omgevingsrisicofactoren bestuderen. Hiermee willen we de oorzaak van psychiatrische en functionele stoornissen in kaart brengen”, vertelt psychiater en hoofdonderzoeker dr. Hanna van Loo.

Nieuwe behandelingen

Met de inzichten van dit onderzoek hopen de onderzoekers uiteindelijk nieuwe behandelingen te ontwikkelen. “Door inzicht in de oorzaken te krijgen die ten grondslag liggen aan de stoornissen en de combinatie van verschillende stoornissen, kunnen we volgende stappen zetten in het ontwikkelen van nieuwe behandelingen en patiënten beter helpen”, aldus Hanna van Loo.

Samenwerking

Het project is een samenwerking van het UMCG en onderzoekers van het gerenommeerde Virginia Institute of Psychiatric and Behavioral Genetics, Virginia Commonwealth University.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen