UMCG ontwikkelt voedingsbox en vitaminecapsule voor patiënten met chronische darmontstekingen

Foto: Shutterbug75 via Pixabay

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft in samenwerking met onder andere supermarktketen Jumbo een ontstekingsremmend dieet en een speciale vitaminecapsule ontwikkeld voor patiënten met chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn.

Deelnemende patiënten uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel krijgen tegen een vergoeding een voedingsbox thuisbezorgd door supermarktketen Jumbo. Onderzocht wordt wat het effect van deze voedingsbox en de vitamines is bij de patiënten.

Ontstekingsremmend dieet

Patiënten met chronische darmontstekingen hebben vaak last van pijn, diarree of misselijkheid, waardoor zij geneigd zijn minder te eten en drinken. Ze hebben juist extra en andere voedingsstoffen nodig. Gezonde voeding helpt, maar een echt dieet bestaat ervooralsnog niet.

Daarom is speciaal voor deze patiënten een uitgebalanceerd ontstekingsremmend dieet en een speciale vitaminecapsule (die de vitamines gericht in de darm afgeeft) te ontwikkelen, meldt het UMCG. Volgens onderzoeksdiëtist dr. Marjo Campmans-Kuijpers bestaat het dieet uit een volwaardige voeding met veel groente, fruit en noten. “Daarnaast zitten er zoveel mogelijk onbewerkte producten in en zo min mogelijk kant-en-klare producten.”

Chronische darmontstekingen

In Nederland hebben 90.000 mensen last van chronische darmontstekingen. Onze westerse leefstijl heeft gezorgd voor een toename van ziektes waarbij de eigen afweer en ontsteking je ziek maakt. Ongeveer de helft van de bevolking heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van een aandoening met een ontstekingscomponent. Dat leidt vervolgens tot enorme kosten in de gezondheidszorg door toenemend medicijngebruik, hoger arbeidsverzuim en verminderde kwaliteit van leven.

Voedingsonderzoek

Op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten is het Groninger Anti-inflammatoir Dieet (GrAID) ontwikkeld. Hierin worden voedingsmiddelen die ontsteking lijken te remmen gestimuleerd en voedingsmiddel die ontstekingen lijken uit te lokken worden gemeden. Op dit moment wordt onderzocht of dat ook daadwerkelijk werkt.

In dit onderzoek doen ruim 250 patiënten met de ziekte van Crohn en 250 gezonde huisgenoten mee. Het UMCG verwacht over twee jaar de eerste resultaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen