Dinsdag cao-acties in UMCG en alle academische ziekenhuizen

Foto: De Redactie

Medewerkers van alle acht de universitaire ziekenhuizen, waaronder het Universitair Medisch Centrum Groningen, doen sinds middernacht mee aan een demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden.

De actievoerders gaan dinsdag een etmaal lang een zondagsdienst draaien, waardoor alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg en behandelingen die niet kunnen worden onderbroken doorgaan. Met 279 deelnemende ziekenhuisafdelingen is het volgens de vakbond FNV “de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen”.

In het UMCG doen deze 27 teams en afdelingen mee aan de staking. De afdelingen Genetica, Fysiotherapie, Radiologie, de Post Anesthesia Care Unit, Cardiologie (verpleegafdeling), Nucleaire geneeskunde, Algemene Interne Geneeskunde, Radiotherapie, Longziekten (verpleegafdeling), Pathologie en Medische Biologie, Anesthesiologie (sedatiepraktijk), Polikliniek Oogheelkunde, Hartkatheterisatie, Medische Technologie en de verpleegafdeling van de Intensive Care doen mee en draaien deze dag een zondagdienst.

Ook op verschillende afdelingen van het laboratoriumcentrum wordt gestaakt, evenals op de afdeling Operatieve Zorg Organisatie en het Operatief Dagbehandelingscentrum. Dat houdt in dat alleen de noodzakelijke en spoedeisende zorg wordt verleend, meldt het UMCG.

Een openingsspeech vindt om 9.00 uur plaats bij de hoofdingang en een protestmars wordt gehouden bij het Protonencentrum. De stakingsdag wordt om 16.00 uur afgesloten bij de hoofdingang. De staking gaat door tot middernacht.

Om 12.05 uur applaudisseren ze voor zichzelf. “Het is namelijk niet eens meer vijf voor twaalf, maar inmiddels vijf over twaalf”, aldus de FNV. Medewerkers die acute zorg verlenen of behandelingen doen die moeten doorgaan, lopen in veel gevallen met een actiebutton op, aldus de FNV. Ook worden op hun afdelingen affiches opgehangen.

Ook de CNV, de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en de zorgvakbond FBZ staan volgens de FNV achter de actie. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU biedt naar de zin van de demonstranten een te geringe loonsverhoging. Ook wordt er volgens hen te weinig gedaan tegen de hoge werkdruk.

De ziekenhuismedewerkers willen een loonsverhoging van 3 procent en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. De actiedag is een vervolg op de eerdere actiedag op 28 september.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden