Gemeente Groningen organiseert webinar over isolatie

okt 25 2021, 16:25 Isoleren en besparen
geld toeslagen belastingen pixabay
Om de stijging van de energieprijzen te temperen presenteerde het kabinet een pakket aan maatregelen. Eén van de maatregelen is het beschikbaar stellen van 150 miljoen euro voor gemeenten om energiearmoede aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld via het uitgeven van vouchers waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden.
Iedereen gaat meer betalen voor zijn energierekening. Maar bij huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen hakt dit er harder in dan bij huishoudens met hogere inkomens.
Minister Ollongren: “Met dit plan kunnen gemeenten hulp bieden aan die huishoudens die extra hard getroffen worden door de hoge energieprijzen. Hiermee kunnen zij direct stappen zetten om in hun huis energie te besparen en daarmee hun energierekening te verlagen.”
Het Rijk stelt 150 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten, die in buurten waar veel energiearmoede voorkomt gericht aan de slag kunnen gaan. Gemeenten bepalen zelf hoe ze dit doen, ook in overleg met woningcorporaties. Dit kan bijvoorbeeld via het uitgeven van vouchers waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden, het uitdelen van energieboxen met bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen of het geven van energieadvies door energieteams langs gezinnen te laten gaan.
Deze maatregel kan worden gezien als stap op weg naar een meer fundamentele aanpak en grootschalige isolatie (vloer, dak en gevel) via het nationaal isolatieprogramma. Op Prinsjesdag is hiervoor 514 miljoen euro ter beschikking gesteld, naast 288 miljoen euro ter stimulering van meer hybride warmtepompen, wat ook zorgt voor minder aardgasverbruik. Het nationale isolatie programma wordt later deze maand bekend gemaakt.
Daarnaast maakte het kabinet bekend de belastingen op energie tijdelijke tijdelijk te verlagen. Meer informatie hierover vindt u hier.
Bovenstaande maatregelen zijn aanvullend op reeds bestaande maatregelen .

Webinar

De gemeente Groningen organiseert samen met energieloket Groningen op donderdag 26 oktober een webinar over een Isolatie en HR++actie. Volgens de gemeente is isoleren hét antwoord op de stijgende gasprijzen. Aanmelden kan via het regionaalenergieloket.nl