UMCG laat kinderen met darmziekten thuis hun poep testen

Foto: De Redactie

Kinderen die in het UMCG behandeld worden voor een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, kunnen vanaf nu thuis met een app hun eigen ziekte monitoren.

De kinderen kunnen zelf of samen met hun ouders hun klachten bijhouden. Daardoor en door regelmatig de poep te scannen geeft de app aan of de ziekte opvlamt. De app adviseert vervolgens om een afspraak in het ziekenhuis te maken.

De klassieke manier om de chronische darmontsteking in de gaten te houden is via regelmatige controles in het UMCG. Met de controle van de ‘Flarometer’ worden onnodige ziekenhuisbezoeken voorkomen. Afspraken staan vaak lang tevoren vast, zodat een kind soms komt als de darmontsteking opvlamt, maar ook geregeld naar het ziekenhuis komt terwijl de darmontsteking op dat moment helemaal onder controle is. Dat is zonde van de gemiste schooldag (en vaak werkdag van één van de ouders) en ook van de schaarse ziekenhuiscapaciteit, aldus het UMCG.

Eiwit in de ontlasting

Met behulp van een eenvoudige thuistest en de eigen smartphone wordt de hoeveelheid van het eiwit calprotectine in de ontlasting gemeten. Hoe meer van dat eiwit in de ontlasting, hoe meer ontstekingscellen in het maag-darmkanaal. Het is dus een belangrijk signaal voor de ernst van de ontsteking op dat moment. Daarnaast vullen kinderen en ouders een vragenlijst in.

Deze nieuwe innovatieve manier van zorg wordt aan alle UMCG-patiënten met darmontstekingen aangeboden, meldt het UMCG. In de komende maanden kunnen alle patiënten van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG de app gaan gebruiken, op termijn komt deze toepassing ook beschikbaar voor volwassen patiënten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden