UMCG heeft primeur in Benelux met nieuwe revolutionaire behandeling boezemfibrilleren

Foto: Publiek Domein/CC0

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft als eerste behandelcentrum in de Benelux een nieuwe, revolutionaire techniek toegepast voor de behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis.

Met behulp van een elektrisch veld worden kleine littekens gemaakt in het hartweefsel waar de ritmestoornis ontstaat zodat ongewenste prikkels vanaf die plek geblokkeerd worden. ‘De nieuwe methode is snel, effectief en geeft een veel kleinere kans op complicaties’, aldus het UMCG.

Het is een zeer precieze manier van behandelen waarbij zenuwcellen en ander weefsel niet beschadigd raken. Het risico op complicaties is daarmee lager. Deze nieuwe techniek, de pulsed field ablation, wordt in zo’n 30 centra wereldwijd toegepast en is zeer effectief gebleken: 1 jaar na de ingreep ervaren de meeste patiënten geen klachten meer van boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Zo’n 170.000 mensen in Nederland hebben er last van. De stoornis kan zorgen voor hartkloppingen, een onregelmatige hartslag, vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid.

Yuri Blaauw, hoofd klinische elektrofysiologie bij het UMCG en zijn collega cardioloog Hessel Groenveld behandelden op 1 en 2 juli als eersten in de Benelux 5 patiënten middels pulsed field ablation met de FARAWAVE® katheter van de firma FARAPULSE®.

“Een behandeling kon heel snel, binnen een uur, worden gedaan, de patiënten gingen dezelfde dag weer naar huis en hebben geen problemen ervaren”, aldus Blaauw. “Op deze manier kunnen we in de toekomst veel meer patiënten op een veilige manier helpen. Een belangrijke winst, want er zijn veel patiënten met atriumfibrilleren en er is een lange wachtlijst. We zien deze nieuwe techniek echt als baanbrekend.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen