Zorgen bij noordelijke ziekenhuizen over versoepelingen

Foto: De Redactie

De samenleving juicht de aangekondigde versoepelingen van een aantal coronamaatregelen toe, maar binnen de ziekenhuizen zijn er zorgen over het nog steeds grote aantal patiënten met een coronabesmetting.

De druk in de ziekenhuizen blijft onverminderd hoog, landelijk en ook in Noord-Nederland, meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) donderdagmorgen.

De ziekenhuizen zien deze week de hoogste instroom aan corona-opnames sinds vorig jaar mei. De verwachting is dat dit de komende week niet zal afnemen, mogelijk zelfs verder zal toenemen. Door de noordelijke ziekenhuizen worden regelmatig patiënten overgenomen uit andere regio’s om de druk op de ziekenhuizen in Nederland evenredig te verdelen. Het is nog steeds alle hens aan dek voor het verplegend personeel. Er is daardoor veel uitval van personeel, wat betekent dat er minder reguliere zorg geleverd kan worden.

Per dag wordt gekeken welke patiënten geholpen kunnen worden en hoeveel operaties er kunnen worden uitgevoerd. Ondertussen wordt met spanning en zorg gekeken naar de komende week. Vooralsnog is er geen dalende trend in de corona-opnames.

Inmiddels is vanuit het ROAZ de laatste hand gelegd aan het plan ter voorbereiding op het zogenoemde ‘zwarte scenario’, waarbij de zorgvraag de zorgcapaciteit overschrijdt. Alle schakels van de zorgketen zijn betrokken geweest bij deze voorbereidingen.

Vaccinaties

In hoog tempo vaccineren is volgens het AZNN cruciaal in de bestrijding van de pandemie. De inzet van het Janssen-vaccin helpt daarbij. Aanstaande vrijdag zal dit nieuwe vaccin richting de ziekenhuizen worden verspreid en gebruikt worden voor zorgmedewerkers, die direct patiëntencontact hebben.

De GGD’en gaan de komende weken hun vaccinatiecapaciteit verder opschalen. Het aantal besmettingen onder 70-plussers
neemt intussen door de vaccinaties zienderogen af.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden