De Nederlandse overheid heeft inmiddels meer dan duidelijk erkend dat Groningers die schade aan hun woning hebben als gevolg van de aardgaswinning schadeloos moeten worden gesteld. Het rapport van de enquêtecommissie was dan ook vernietigend. De overheid is de afgelopen decennia ernstig tekortgeschoten. Maar nu moet er over het vervolg worden overlegd. Hoe wordt het herstel van de schade aangepakt? Wat gebeurt er met de huizen die zo ernstig zijn beschadigd dat ze moeten worden gesloopt? Er is nog een lange weg te gaan.
Bij een aardbeving zoals die regelmatig in Groningen plaatsvinden kan forse schade aan huizen ontstaan. Vaak treden scheuren in muren op, maar ook schade aan het dak kan aan de orde zijn. Het bedrijf
herstelt deze schade bij gedupeerden. Soms moet hiervoor het gehele dak worden vernieuwd. Dat is natuurlijk een flinke schadepost. Een gewone opstalverzekering dekt aardbevingsschade in Nederland niet. Daarom moeten huiseigenaren hier zelf voor opdraaien als de schade niet tijdig wordt vergoed uit de fondsen voor aardbevingsschade.
Het vervangen van zinkwerk in Groningen is vakwerk dat niet door iedereen kan worden uitgevoerd. Het renoveren van een dak is natuurlijk niet alleen aan de orde bij aardbevingsschade. Ook na een zware storm kan het dak van een huis flink beschadigd raken. Goed onderhoud kan soms wel schade voorkomen. Na een aardbeving kan ook een daklekkage ontstaan als gevolg van schade aan het zinkwerk van het dak. Een ervaren dakdekker kan een inspectie uitvoeren om te controleren wat er precies aan de hand is. Tijdig herstel kan dan erger voorkomen.
Als de aardbevingsschade aan een huis op zich meevalt dan is deze vaak wel te herstellen. Daarbij moet natuurlijk wel grondig onderzoek worden gedaan om te voorkomen dat er iets over het hoofd wordt gezien. Vooral funderingsschade is niet altijd direct te constateren. Als je schade hebt is het dan ook raadzaam om hier een deskundige naar te laten kijken, zoals een bouwkundig ingenieur. Deze worden ook vaak ingeschakeld bij de
van woningcorporaties waarbij aardbevingsschade wordt hersteld.
De regering heeft toegezegd dat de bewoners in Groningen die aardbevingsschade hebben zo snel mogelijk bericht krijgen over de afwikkeling daarvan. Of er nu daadwerkelijk schot in de zaak komt is natuurlijk pas te zeggen als er concrete afspraken bekend worden gemaakt. De provincie Groningen zet hoog in, omdat het provinciebestuur van mening is dat de Staat jarenlang van de gaswinning heeft kunnen profiteren. Hiermee heeft het land miljarden verdiend. Dan kan een ruimhartige schadeloosstelling niet uitblijven, is hun mening.
Als je aardbevingsschade aan je woning hebt dan kun je een schadevergoeding mijnbouwschade Groningen aanvragen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid.