Zes aanhoudingen na fraude via Tikkietruc

Foto: Publiek Domein

De politie Noord-Nederland heeft zes verdachten aangehouden voor het plegen van misdrijven als fraude, computervredebreuk, oplichting en witwassen. Vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man zonder vaste woonplaats, worden ervan verdacht dat zij 375 mensen hebben opgelicht met de zogenoemde ‘Tikkietruc’.

Ze hebben bijna 100.000 euro buitgemaakt. De politie denkt een groot aantal misdrijven te hebben opgelost met de zes aanhoudingen.

In de periode januari tot en met juni 2019 stelde ING vast dat bij ruim 1000 klanten via ‘Mijn ING’ illegaal toegang was verkregen tot hun bankrekeningen. Klanten hadden zonder dat ze dat door hadden via een nagemaakte Tikkie-omgeving toegang gegeven tot hun eigen bankrekening.

Bij 375 klanten slaagden de illegale transacties. Door preventief handelen wist de bank ruim 300.000 euro aan schade te voorkomen door transacties bij deze klanten te pauzeren.

Werkwijze

De verdachten stonden onderling wel met elkaar in contact, maar zij opereerden zelfstandig. Een verdachte nam contact op met een slachtoffer, die op Marktplaats goederen te koop had aangeboden. Nadat zij een prijs waren overeengekomen, stuurden de verdachten een link naar de verkoper met een betaalverzoek van 0,01 euro om zogenaamd de bankgegevens te controleren. De slachtoffers die vervolgens op de link klikten, kwamen zonder het te weten op de nagemaakte Tikkie-omgeving terecht. In werkelijkheid kwam de verkoper op een phishing-site terecht.

Camerabeelden

De verdachten gebruikten de rekeningen van hun slachtoffers om spullen te kopen bij winkels in Groningen. De verdachten werden opgespoord via camerabeelden van diverse winkels in Groningen.

Bij het doorzoeken van de woningen van twee Stadjers van 19 en 20 jaar werden een computer, merkkleding, contant geld en een nepvuurwapen in beslag genomen.

Alle verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld in afwachting van een verdere beslissing van de officier van justitie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden