Politie-eenheid Noord-Nederland sluit aan bij proef stroomstootwapen

Foto: Politie

De ondersteuningsgroep (OG) van de politie-eenheid Noord-Nederland, (voorheen AE, Aanhoudingseenheid) sluit eind juni aan bij een landelijke proef met stroomstootwapens.

Noord-Nederland is de vierde eenheid die gaat meedoen met de proef. Sinds februari zijn politiemensen van teams in Zwolle, Amersfoort en Rotterdam al uitgerust met stroomstootwapens.

Complexe aanhoudingen

De ondersteuningsgroep wordt ingezet bij complexe aanhoudingen, meldt de politie. Politiemensen geven aan dat zij in sommige situaties behoefte hebben aan een middel dat kan worden ingezet als de korte wapenstok of pepperspray niet voldoende is maar het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals het pistool of de politiehond niet wenselijk is.

De proef maakt onderdeel uit van een landelijk onderzoeksprogramma “Less than Lethal Weapons”. Voor de Ondersteuningsgroep is gekozen omdat deze gespecialiseerde politiemensen altijd op afroep en in groepsverband optreden.

De landelijke proef met het stroomstootwapen is in februari van start gegaan en duurt minimaal een jaar. Er kan worden besloten de duur van de proef te verlengen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden