Heftige gebeurtenissen en onrustige nacht tijdens jaarwisseling in Groningen

Foto: De Redactie

De jaarwisseling in Noord-Nederland kenmerkt zich door een aantal heftige gebeurtenissen, vooral in Groningen, meldt de politie. In de provincies Friesland en Drenthe bleven grote ongeregeldheden uit. In totaal werden veertien personen aangehouden in Noord-Nederland tijdens de jaarwisseling.

In de provincie Groningen werd de ME ingezet in Hoogkerk en Bedum. In Midwolda vond een explosie plaats met zwaar vuurwerk. Daarnaast vonden er twee dodelijke ongevallen plaats in Oldehove en Oude Pekela. In de stad Groningen vond een steekincident plaats.

In Groningen kreeg de politie flink wat meldingen van brand, vuurwerkoverlast en vernielingen. Ook werd de ME rond 2.10 uur in de ochtend ingezet in Bedum. Daar woedde een brand bij een gebouw en was het onrustig. De brandweer werd tijdens het blussen bekogeld met vuurwerk. Ook werd de politie bekogeld met vuurwerk. De ME-inzet vond plaats om een veilige werkplek te creëren voor de hulpdiensten. In Hoogkerk trad de ME rond 3.30 uur kort op nadat de politie bekogeld werd met stenen en vuurwerk. In Groningen zijn vier aanhoudingen verricht voor diverse feiten.

Explosie Midwolda

In Midwolda vond rond 1.10 uur aan de Anna Maria Horalaan een explosie plaats met zeer zwaar vuurwerk, wat volgens de politie gezien wordt als explosieven. Zeker vier auto’s en zeven woningen raakten zwaar beschadigd. De politie gaat onderzoek doen naar de explosie. Een aantal personen raakte gewond als gevolg van rondvliegend glas. In Veendam raakte iemand gewond, nadat een vuurwerkpot omviel en het vuurwerk in de hals van het slachtoffer terechtkwam.

Dodelijke verkeersongevallen Oldehove en Oude Pekela

In Groningen vonden op oudejaarsavond twee dodelijke verkeersongevallen plaats. Zo kwam een 21-jarige man uit de gemeente Westerkwartier om het leven bij een verkeersongeval op de Boventilsterweg in Oldehove. Twee andere mannen raakten ernstig gewond. Een 42-jarige man uit de gemeente Westerkwartier is aangehouden. Bij een verkeersongeval op de N367 bij Oude Pekela overleed een 40-jarige automobilist uit Oude Pekela. De politie doet onderzoek naar beide ongevallen.

Steekincident Groningen

In de omgeving van de Astraat en de Westerhaven in de stad Groningen was rond 3.25 uur een steekincident. Daarbij raakte een 37-jarige man uit Groningen ernstig gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis en de politie doet onderzoek naar de toedracht van het steekincident. Er werd meteen een aanhouding verricht.

Provincie Drenthe

Tijdens de jaarwisseling waren er in Drenthe geen grote ongeregeldheden. Er waren wel meldingen van branden, vuurwerkoverlast en vernielingen. In Drenthe zijn vier aanhoudingen verricht voor diverse feiten.

Onrustig in Eelde

Wel was het onrustig in Eelde. De politie is daar enige tijd aanwezig geweest en ook hier werd er met vuurwerk in de richting van agenten gegooid. Uiteindelijk keerde de rust terug. Ook aan de Schultestraat in Assen was het gedurende de avond en nacht onrustig als het gaat om branden op straat. Tijdens het blussen daarvan is de brandweer bekogeld met vuurwerk. Uiteindelijk keerde ook daar de rust terug.

Provincie Friesland

Ook in Fryslân bleven grote ongeregeldheden uit. Ook hier waren veel meldingen van branden, vuurwerkoverlast en vernielingen. In Fryslân zijn zes aanhoudingen verricht voor diverse feiten.

Vuurwerkslachtoffers

Rond 20.15 uur raakte aan de Eekmolen in Sneek een man in Sneek ernstig gewond als gevolg van een vuurwerkongeval. De man is met letsel overgebracht naar het ziekenhuis. In Leeuwarden is een persoon een hand kwijtgeraakt door vuurwerk.

De ME was nodig in Kollumerzwaag, Marrum en Tzummarum in de provincie Friesland.

Gehoorschade bij agent na bekogelen vuurwerk

Op zaterdag 30 december is de politie in Ferwert bekogeld met vuurwerk toen zij ter plaatse gingen na een melding van een brand. Op zondag 31 december bleek dat een agent gehoorschade heeft opgelopen.

De politie werkte tijdens de afgelopen nacht nauw samen met burgemeesters, gemeenten, brandweer, de ambulancedienst en de veiligheidsregio. De komende periode zal meer duidelijk worden over de precieze omvang van de schade gedurende de nacht. Ook is het mogelijk dat er nog verdachten worden aangehouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen