Geen politiebegeleiding bij wielerevenementen Noord-Nederland vanaf volgend jaar

EK Wielrennen 2023.
EK Wielrennen 2023.
Foto: De Redactie

Vanaf volgend jaar gaat de Politie Eenheid Noord-Nederland geen wielerevenementen meer begeleiden. Dit besluit wordt gesteund door (regio)burgemeester(s) en de hoofdofficier van justitie.

De politie moet volgens eigen zeggen prioriteiten stellen om ‘de primaire taken uit te kunnen voeren’. “De begeleiding van wielerevenementen vraagt veel van onze inzet en schaarse capaciteit; vooral van specifiek opgeleide motoragenten”, aldus de politie. “De organisaties en vergunningverleners zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheidsmaatregelen”.

Wielerevenementen hebben specifieke beveiligingseisen, waarvoor de organisator en de vergunningverlener zelf verantwoordelijk zijn, bijvoorbeeld door de inzet van verkeersregelaars. De politie houdt indien nodig toezicht op deze verkeersregelaars, maar is genoodzaakt zich terug te trekken in de begeleiding van deze wielerevenementen. Verschillende partners, waaronder de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat, onderzoeken alternatieven. Bijvoorbeeld het NK Wielrennen in Limburg (24 en 25 juni jl.), waar via een pilot burger-verkeersregelaars succesvol werden ingezet.

Uitvoering kerntaken

De maatschappij verandert in rap tempo en daarmee het politiewerk ook. Enerzijds door maatschappelijke onrust, demonstraties en bedreigingen; anderzijds door meer noodzakelijke aandacht voor ondermijning en (verkeers)veiligheid. Tegelijkertijd is de politiecapaciteit schaars. Dit dwingt ons om scherpe keuzes te maken en kritisch te blijven kijken naar ons werk.

De functie van gespecialiseerd opgeleide motoragenten heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Deze agenten zijn de ‘ogen en oren op de weg’, voeren verkeerscontroles uit in combinatie met controles op ondermijning of milieu, begeleiden ambulances tijdens een spoedrit als het nodig is en hebben een rol in het bewaken en beveiligen van personen met een publieke functie. Als motoragenten worden ingezet bij commerciële evenementen zijn zij minder inzetbaar voor hun reguliere werkzaamheden in Noord-Nederland of elders in het land.

Overgangsjaar

Het stoppen van de begeleiding van wielerevenementen gaat in per 1 januari 2024. Dit geeft organisatoren, gemeenten en andere betrokkenen de tijd om zich aan te passen. Alle geplande wielerevenementen voor 2023 kunnen doorgaan zoals in voorgaande jaren, met de ondersteuning van de politie, behalve als er omstandigheden zijn die meer prioriteit hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen