Politie onderzoekt afvaldumpingen op snelwegen

Foto: De Redactie

De politie is een onderzoek gestart naar wie er verantwoordelijk zijn voor het dumpen van afval op snelwegen in Noord-Nederland. Dat heeft de politie bekend gemaakt.

De afvaldumpingen leidden de afgelopen dagen op verschillende plaatsen tot zeer gevaarlijke situaties.

Op een oprit van de A32 bij Meppel reed een automobilist op een dumping. De auto raakte total loss nadat deze op een stapel hooibalen met puin reed. Op de A7 ter hoogte van Midwolde kon een bestuurder woensdagnacht een dumping van onder meer autobanden niet meer ontwijken. Bij Frieschepalen kwam ook een voertuig in aanrijding met gedumpt afval. De schade aan de voertuigen is aanzienlijk. De bestuurders bleven in alle gevallen gelukkig ongedeerd.

“Personen die afval dumpen nemen bewust het risico dat weggebruikers mogelijk levensgevaarlijk gewond raken”, aldus de politie. “Dat heeft verregaande consequenties”.

De politie onderzoekt wie het afval heeft gedumpt en wie daarbij heeft geholpen. De politie meldt aanwijzingen te hebben dat bestuurders van vrachtwagens het dumpen van afval op de A7 mogelijk hebben gemaakt door tijdelijk langzaam te rijden en de snelweg te blokkeren voor achteropkomend verkeer. Daar waar sprake is van strafbare feiten, kunnen aanhoudingen worden verricht.

De politie onderzoekt de dumpingen op sporen die mogelijk kunnen wijzen op waar het afval vandaan komt. Er zijn kentekens genoteerd en er is met verschillende getuigen gesproken.

Meld acuut gevaar: 112

De politie roept mensen, die een afvaldumping (op snelwegen) zien, die acuut gevaar oplevert direct met 112 te bellen.

Rijkswaterstaat laat vrijdagochtend weten dat de snelwegen vrij zijn, maar roept op alert te blijven op de weg. “De snelwegen zijn vrij en er staat nu nergens file, en dat is heel fijn. Maar dat betekent niet dat mensen niet alert moeten zijn”, aldus Rijkswaterstaat

De woordvoerder adviseert weggebruikers voor vertrek de verkeersinformatie te checken. Ook moeten mensen opletten op de weg, zegt ze.

Her en der ligt nog wel gedumpt afval, voornamelijk langs maar ook op sommige toe- en afritten, aldus de woordvoerder. “Daar kan het verkeer vaak wel langs, maar met beperkte snelheid.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen