Ook Vrijheidsplein op de schop voor betere aansluiting westelijke en zuidelijke ringweg

Foto: De Redactie

Bij de ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen gaat ook het Vrijheidsplein op de schop. Hierdoor komt er een betere aansluiting tussen de zuidelijke en de westelijke ringweg.

Het Vrijheidsplein, het verkeersplein bij de Gasunie is een belangrijk knooppunt. Tijdens de spits ontstaan hier regelmatig opstoppingen. Komt men vanuit de richting Drachten en wil je naar de westelijke ringweg (of andersom), dan moet je bovendien via de twee minirotondes bij de Laan Corpus den Hoorn. Deze vormen vooral in de spits een bottleneck.

Wat gaat er gebeuren?

  • Geen kruisend verkeer meer op Vrijheidsplein

Op het Vrijheidsplein krijgt elke verkeersstroom zijn eigen rijbaan. Je hoeft geen voorrang meer te geven, waardoor het verkeer hier beter doorstroomt.

  • Sneller van en naar de westelijke ringweg

Het wordt gemakkelijker om vanuit de richting Drachten naar de westelijke ringweg te gaan, of andersom. Het verkeer gaat niet meer via de rotondes bij Corpus den Hoorn. Komend vanaf de westelijke ringweg,kan direct ingevoegd worden op de zuidelijke ringweg. Kom je vanaf Drachten, dan kun je de afrit naar de westelijke ringweg volgen.

  • Verkeerslichten op ringweg bij MartiniPlaza verdwijnen

Op de westelijke ringweg ter hoogte van MartiniPlaza (Leonard Springerlaan) verdwijnen de verkeerslichten. De westelijke ringweg wordt hier opgehoogd, zodat de Concourslaan en de Leonard Springerlaan er onderdoor lopen. Je rijdt hier straks sneller door.

Daarnaast krijgt de westelijke ringweg tot aan de Peizerweg in beide richtingen een extra rijstrook.

  • Eigen afrit MartiniPlaza

MartiniPlaza krijgt een eigen afrit vanaf de westelijke ringweg voor het verkeer vanuit de richting Drachten. Komend vanuit de richting Assen of Hoogezand, kan deze afrit niet gebruikt worden. MartiniPlaza is te bereiken vanuit die richtingen via de minirotondes bij Laan Corpus den Hoorn.

  • Snellere fietsverbinding Leonard Springerlaan – Concourslaan

Het tunneltje met de traptreden tussen de Leonard Springerlaan en de Concourslaan verdwijnt. Veel fietsers voelen zich onveilig in deze tunnel, meldt Aanpak Ring Zuid. In plaats hiervan komt er een fietsverbinding onder de westelijke ringweg door. Deze route is handiger, sneller en sociaal veiliger.

  • Veilige fietsverbinding Laan van de Vrijheid – Leonard Springerlaan

Ook komend van de Laan van de Vrijheid naar de Leonard Springerlaan fiets je straks onder de ringweg door. De op- en afritten van de ringweg hoeven niet meer overgestoken te worden. In de Leonard Springerlaan komt een vluchtheuvel, waardoor fietsers in twee etappes kunnen oversteken.

De nieuwe situatie is in 2024 klaar. De werkzaamheden vinden de komende jaren in verschillende stappen plaats.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden