Aankomst van Sint-Nicolaas en zijn Pieten in de Stad Groningen

Foto: Jan Buurma

Sint-Nicolaas komt zaterdag 18 november in gezelschap van heel veel Pieten naar de Stad Groningen. Ook dit jaar wordt de intocht op verzoek van de Sint georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, die dat al doet sinds 1947.

Een aantal hele mooie oude schepen en fly-boarders en kanovaarders begeleiden de boot van Sint-Nicolaas en zijn Pieten. De schepen komen de stad binnen bij de Noorderhaven en varen dan door de Der A naar de Zuiderhaven. Muzikale klanken zijn er van shantykoor De Hunzevaarders en ook dit jaar zijn er weer turnpieten aanwezig, die op een varend ponton hun kunsten vertonen.

Aankomst

De boot van Sint-Nicolaas legt rond 13.30 uur aan bij Roeivereniging De Hunze aan de Zuiderhaven, waarna Sint-Nicolaas en de Pieten van boord gaan en voet zetten op Groningse wal.

Route door de binnenstad

De rondtoer start in de Praediniussingel. Sint-Nicolaas maakt op zijn paard Amerigo een rondtoer door de stad met als eindpunt de Grote Markt. Sint Nicolaas wordt begeleidt door muziekkorpsen, diverse bijzondere voertuigen, schoorsteenvegers, bijna 100 Pieten, oude wagens, brandweerauto’s, steltpieten, skelterpieten en een heel gek autootje.

De route door de binnenstad gaat van de Praediniussingel via de Westerhaven, A-weg, Brugstraat, Munnekeholm, Gedempte Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt, Kwinkeplein, Oude Ebbingestraat, Rode Weeshuisstraat, Oude Boteringestraat, Broerstraat, Oude Kijk in’t Jatstraat, Zwanestraat, Oude Boteringestraat, Rode Weeshuisstraat, Oude Ebbingestraat naar de Grote Markt.

Grote Markt

Na aankomst op de Grote Markt loopt Sint-Nicolaas samen met burgemeester Den Oudsten van Groningen langs de wachtende kinderen om ze een handje te geven en worden er onder begeleiding van de muziekkorpsen Sint-Nicolaas liedjes gezongen. Daarna wordt Sint-Nicolaas officieel ontvangen op het bordes van het Stadhuis.

Tekeningen

Kinderen kunnen zelf een mooie tekening maken of een kleurplaat downloaden van de website www.volksvermakengroningen.nl en deze mooi inkleuren. Tekeningen en kleurplaten kunnen aan de Pieten worden gegeven tijdens de intocht. Als de naam en het adres erbij staan krijgen de makers waarschijnlijk een bedankkaartje van de Sint.

Ook staat er een brievenbus naast het VVV-kantoor op de Grote Markt waar kleurplaten en tekeningen in kunnen worden gedaan. Deze brievenbus staat hier van zaterdag 18 november tot en met maandag 27 november.

Tijdplanning

13:00 uur: Doorkomst van de schepen, inclusief de boot van Sint-Nicolaas, bij Bocht van Ameland
13:30 uur: Aankomst van de schepen bij Roeivereniging De Hunze aan de Zuiderhaven
14:15 uur: Vertrek van de vrolijke stoet voor een feestelijke rijtoer door de stad
15:15 uur: Verwachte aankomst op de Grote Markt
15:45 uur: Na het officiële welkom door de burgemeester van de stad Groningen gaat Sint-Nicolaas het Stadhuis binnen om uit te rusten van de feestelijkheden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen