Schildersbedrijf de Graaf bij laatste drie voor Nationale SchildersVAKprijs 2017

Schildersbedrijf De Graaf uit Groningen is met het project ‘Vergaderzaal van de RUG’ geselecteerd bij de laatste drie in de categorie ‘Restauratie/decoratieschilderwerk’ voor de Nationale SchildersVakprijs 2017.

Bij de Nationale SchildersVakprijs worden jaarlijks zes prijzen uitgereikt. De Publieksprijs wordt toegekend aan het genomineerde project dat het meest aantal stemmen toegekend krijgt. Stemmen kan tot en met vrijdag 17 november. Schildersbedrijf De Graaf is het enige schildersbedrijf uit Groningen dat landelijk meedingt naar de prijs.

Vergaderzaal van de RUG

Het project, de ‘Vergaderzaal van de RUG’ is in de originele staat van 1904 teruggebracht. “Het was een bijzonder project”, vertelt Peter Bult, directeur van schildersbedrijf de Graaf. ‘De zaal was tot de jaren ’50 de feestzaal van de Commissaris van de Koningin. In deze vroegere danszaal hebben de Koning en Koningin nog gedanst’, vertelt Bult.

‘De restauratie bestond uit het herstellen, voorbewerken en in oude kleuren schilderen van bestaande ondergronden in de vergaderzaal’. ‘Hieraan vooraf is een uitgebreid vooronderzoek en kleuronderzoek gedaan om te komen tot de oude kleuren’, aldus Peter Bult.

Gaandeweg het project ontdekten onder meer schilders nog details die anders waren dan in het bestek en daar is nader onderzoek op verricht. Dit betreft het schilderij met rode bies er om heen, dat zo is geweest in 1900. De rode bies is aangebracht zoals het toen is geweest.

In de zaal en de veranda is glas vervangen door monumentaal veiligheidsglas. Het restaureren van de molton en stoffen bespanningen zijn aangepast in een Belgisch naaiatelier. Ook is er in de oude detaillering veel bladgoud en koord verwerkt.

 

Voor het project is samenwerking gezocht met het bouwteam, de aannemer en verschillende bedrijven, die gespecialiseerd zijn in verschillende disciplines.

Het project verdient de Publieksprijs omdat er erg veel oude technieken en disciplines zijn gebruikt, die je niet vaak meer tegenkomt, aldus Bult in het filmpje.

Schildersbedrijf De Graaf

Schildersbedrijf De Graaf bestaat sinds 1934. Schildersbedrijf De Graaf, gevestigd aan de Gotenburgweg in Groningen is in 2009 uitgebreid met schildersbedrijf Buursema uit Leek en in 2011 met Schildersbedrijf Porte uit Zwolle.

Het bedrijf heeft ruime ervaring in onderhoud, renovatie en bouwkundige werkzaamheden. Daarnaast biedt het schildersbedrijf wandafwerkingen, het aanbrengen van coatings, beglazing en adviseert voor duurzame bescherming van hout.

Daarnaast herstelt schildersbedrijf De Graaf aardbevingsschade aan diverse woningen en gebouwen in de provincie Groningen.

Nationale SchildersVakprijs

De Nationale SchildersVakprijs kent de drie categorieën Onderhoudsschilderwerk, Nieuwbouwschilderwerk en Decoratieschilderwerk. Daarnaast kent de Nationale SchildersVakprijs een overall prijs (‘de Juryprijs’), een Publieksprijs en een Klanttevredenheidspluim.

Stemmen

De publieksprijs wordt toegekend aan het genomineerde project dat het meest aantal stemmen heeft gekregen

Stemmen voor de Publieksprijs kan hier tot en met vrijdag 17 november. De winnaars worden donderdag 23 november bekend gemaakt.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen