Vuurwerk afsteken: ‘Wat zijn de regels wat wel en niet mag?’

Foto: CC BY-SA 2.5/ Wikipedia Commons/ Gabriel Pollard

Ook dit jaar wordt er weer veel vuurwerk verkocht en staan er lange rijen bij verkooppunten van vuurwerk. Maar wanneer mag je het precies afsteken, hoeveel vuurwerk mag je hebben en welk vuurwerk mag je afsteken?

Hieronder een overzicht wat wel en niet mag:

 • Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Vuurwerk mag net als de vorige jaren, pas afgestoken worden op oudjaarsdag om 18:00 uur tot nieuwjaarsdag 1 januari om 2.00 uur. Als je te vroeg, of op nieuwjaarsdag te lang doorgaat, kun je een boete krijgen.

Wie buiten die tijden aan het knallen is, riskeert een boete van 100 euro en moet het vuurwerk dat hij nog heeft inleveren. Kinderen van 12 tot 18 jaar worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf en krijgen geen boete.

 • Hoeveel vuurwerk mag je hebben?

Particulieren mogen maximaal 25 kilo, legaal vuurwerk in huis hebben. Dit mag ook buiten de verkoopdagen, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats.

 • Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?

Dat ligt eraan wat voor soort vuurwerk het is. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) voor het afsteken staat op de verpakking vermeld. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes. 16-jarigen mogen al wat harder knallen en pas vanaf je 18de mag je aan de gang met het grote werk.

Babypijltjes en Romeinse kaarsen mogen sinds vorig jaar niet meer gekocht worden. Het kabinet besloot dit vuurwerk te verbieden omdat het risico op letsel te groot is.

 • Mag je overal vuurwerk afsteken?

Nee, dat mag zeker niet. Gemeenten mogen vuurwerk in bepaalde gebieden verbieden. Dat gebeurt vooral rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels, maar maar ook op andere plekken kan het afsteken van vuurwerk verboden zijn.

In Groningen zijn tijdens oud en nieuw 7 vuurwerkvrije zones: Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Martini Ziekenhuis, Noorderbegraafplaats (Moesstraat), Begraafplaats Esserveld, Kinderboerderij Stadspark, Verpleeghuis Maartenshof (Schaaksport) en Woonzorgcentrum Heymanscentrum (Henri Dunantlaan). Voor meer informatie: gemeente.groningen.nl

 • Hoe weet je of je legaal vuurwerk koopt?

Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de vastgestelde verkoopdagen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst ‘geschikt voor particulier gebruik’ en informatie over de fabrikant. Ook het productiejaar en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk staat hierop vermeld.

 • En als je betrapt wordt met illegaal vuurwerk?

Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kan grote boetes krijgen, en in sommige gevallen zelfs een celstraf. Je riskeert een celstraf van meer dan vier maanden als je bijvoorbeeld grote Flowerbeds met pijpen, Romeinse kaarsen, Shells (mortierbommen) of lawinepijlen hebt. Als je zwaar vuurwerk levert aan jongeren onder de 18 jaar kun je uiteindelijk tot 20 maanden celstraf krijgen. Kijk voor meer informatie op wetten.overheid.nl

 • Hoe steek je veilig vuurwerk af?

Gebruik voor het afsteken een aansteeklont en draag een vuurwerkbril. Ga niet experimenteren met vuurwerk. Ieder jaar weer gebeuren ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk.

Het is belangrijk dat je bijvoorbeeld niet te veel hebt gedronken. Enkele andere tips:

 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
 • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet vuurwerkpijlen in een fles en vul de fles tot de helft met zand of water, zodat deze niet omvalt.
 • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat het te snel ontbrandt.
 • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk.
 • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.

Meer veiligheidstips zijn te vinden op Veiligheid.nl.

 • Ik heb vuurwerk over. Mag ik dit bewaren voor volgend jaar?

Ja, als het niet meer dan 25 kilo is en alleen op een niet voor het publiek toegankelijke plaats.

(Bron: rtlnieuws.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden