9,5 miljoen euro extra voor Groningse monumenten voor onderhoud en restauratie

Foto: De Redactie

Voor het onderhoud en restauratie van monumenten in het aardbevingsgebied in Groningen is volgend jaar 9,5 miljoen euro beschikbaar. De subsidieregelingen worden tot 2026 verlengd. Dat maakten staatssecretarissen Vijlbrief (Mijnbouw) en Uslu (Cultuur en media) woensdag bekend in het Groningse aardbevingsgebied.

Kleinere kans op schade

Goed onderhouden monumenten zijn beter bestand tegen de aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning. De kans op schade wordt kleiner en schade is beter te herstellen.

Veilig wonen

Staatssecretaris Vijlbrief: “Alle Groningers moeten in een veilig huis kunnen wonen. Ook als je in een monument woont. Monumenten worden net zo goed getroffen door aardbevingen, maar als we ze goed onderhouden dan is de schade kleiner en eventuele versterking eenvoudiger.”

Behoud en onderhoud

Staatssecretaris Uslu: “Kerken, boerderijen, borgen, maar ook woonhuizen: Groningen herbergt veel prachtig erfgoed dat te lijden heeft onder de aardbevingen. Tijdens mijn bezoek vandaag heb ik gezien wat dat doet met de bewoners en beheerders. Met het beschikbare geld willen wij ze ook extra steunen met behoud en onderhoud.”

9,5 miljoen euro

Het geld is voor de subsidieregelingen Regulier Onderhoud Rijksmonumenten Groningen (RORG) en de regeling Groot Onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten (GRRG). Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijft ook voor de komende 3 jaren 3,5 miljoen euro per jaar beschikbaar stellen, de provincie Groningen trekt voor diezelfde periode 2,5 euro miljoen per jaar uit, en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat legt daar via de Nationaal Coördinator Groningen 3,5 euro miljoen bij voor 2023.

 

(Bron: Rijksoverheid)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen