Honingbij opnieuw op één, gehoornde metselbij opvallend vaker geteld bij Nationale Bijentelling

Foto: CC0/Pixabay

Meer dan drieduizend mensen hebben dit weekend ruim 67.000 bijen en zweefvliegen geteld tijdens de vijfde Nationale Bijentelling. De honingbij staat net als de voorgaande jaren met stip op één.

Van de honingbijen zijn er 12.500 geteld. De rosse metselbij staat net als vorig jaar op de tweede plek, gevolgd door de gehoornde metselbij.

Opvallend is dat de gehoornde metselbij, een van de meest voorkomende wilde bij in de tuin, vaker is gespot volgens bijenexpert bij Naturalis Koos Biesmeijer. “Deze soort was tien jaar geleden nog schaars in een groot deel van Nederland, maar is afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Het lijkt er sterk op dat de gehoornde metselbij profiteert van het warmer wordende klimaat in ons land.”

Over het algemeen werden er relatief meer wilde bijen geteld en minder honingbijen. “Vorig jaar was een op de drie bijen een honingbij, nu was dat er een op de vijf”, aldus Biesmeijer. Mogelijk zijn er meer honingbijen afgelopen winter overleden door het het zachte en vochtige weer.

Hommels duiken onder

De aardhommel werd tijdens deze editie van de telling weinig waargenomen. De hommelsoort, die zowel in 2018, 2019 als in 2021 op plaats drie stond, bereikte dit jaar slechts de achtste plek. De bijen-onderzoekers hebben een sterk vermoeden hoe dit komt: “In het vroege voorjaar zie je alleen hommelkoninginnen vliegen, die na de winter een nieuwe kolonie gaan stichten. Ze vliegen dan druk rond, eerst op zoek naar een muizenhol voor een nieuw nest, en vervolgens zoekend naar nectar en pollen voor het eerste nageslacht”, vertelt bijen-expert Vincent Kalkman van Naturalis. “Daarna brengen ze gedurende een vrij korte periode veel tijd onder de grond door, om daar voor het nieuwe nest te zorgen. We vermoeden dat de telling dit jaar voor de aardhommel precies met deze periode samenviel”, legt hij uit. “De aardhommels waren dus wel in de tuin maar onder de voeten van de tellers”.

In de gemeente Groningen dienden ruim honderd mensen een telling in.

Vorig jaar telden een recordaantal van ruim 11.000 mensen ruim 168.000 bijen. “Er waren dit jaar minder tellers dan vorig jaar, misschien door de wind en start van de meivakantie. Maar gelukkig is er wel in het hele land geteld, waardoor er sprake is van een goede dekking”, aldus Biesmeijer. Laatkomers kunnen hun telresultaten nog tot maandag 20.00 uur doorgeven via nationalebijentelling.nl.

Het tellen van bijen tijdens de Nationale Bijentelling is belangrijk omdat onderzoekers zo meer te weten komen hoe het met de verschillende populaties gaat in ons land. Om een goed overzicht te krijgen moet er vijf jaar achter elkaar geteld worden. Dan wordt ook duidelijk welke effecten de weersomstandigheden hebben op de bijenpopulatie, zoals bijvoorbeeld een koude winter. Met deze informatie zijn de bijen beter te beschermen. Uit de afgelopen vier tellingen is gebleken dat de bijenpopulatie stabiel is gebleven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen