Financiële veranderingen voor Ondernemers in 2022

Foto: Publiek Domein/CC0

Met het ingaan van het nieuwe jaar krijgen ondernemers te maken met een aantal wetswijzigingen en nieuwe wetten.

Zo daalt de zelfstandigenaftrek en dat betekent minder belastingvoordeel. Woonadressen van ondernemers en bestuurders worden vanaf 1 januari afgeschermd in het Handelsregister. Voor het verduurzamen van je bedrijf zijn een aantal veranderende subsidieregelingen.

Selectie uit de belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers

  • Iemand die begint als zorg- of jeugdhulpaanbieder is per 1 januari verplicht dit te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
  • De wettelijke minimale geldigheidsduur bij de verkoop van cadeaubonnen gaat van 1 naar 2 jaar.
  • Per 1 januari schermt de Kamer van Koophandel het woonadres van ondernemers en bestuurders af in het Handelsregister. De afgeschermde woonadressen zijn alleen nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders.
  • De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak stijgt van 12 naar 16 procent. Deze verhoging geldt voor de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Is de cataloguswaarde hoger? Dan geldt voor het overige bedrag hetzelfde tarief als voor niet-elektrische auto’s, namelijk: 22%.
  • De eerste schijf van de vennootschapsbelasting (vpb) wordt aangepast voor een een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv).
  • De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 met 360 euro van 6.670 naar 6.310 euro. De verlaging betekent minder belastingvoordeel.
  • De belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) gaat omhoog bij de koop op geïmporteerde personenauto’s die op benzine of diesel rijden.
  • Winkels hoeven zich niet meer te houden aan eenzijdige veranderingen van openingstijden door bijvoorbeeld de winkeliersvereniging als je daarvoor niet zelf vooraf duidelijk akkoord hebt gegeven.
  • Voor wie een kinderopvang heeft moet sinds 1 januari elke maand aan de Belastingdienst doorgeven hoeveel een kind naar de opvang is geweest.

In de loop van het nieuwe jaar komen er nog drie nieuwe wetten. Ook zijn er verschillende belastigingwijzigingen per 1 januari. Door de coronapandemie heeft het kabinet het economisch steunpakket voor ondernemers uitgebreid. Kijk hier voor meer informatie.

 

(Bron: KvK en Rijksoverheid)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen