Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Foto: Lex Wonen

Hypotheek dat je maximaal kan lenen is het laagste bedrag van 2 componenten namelijk de marktwaarde woning (taxatierapport) en maximale hypotheek op inkomen. Bijvoorbeeld, maximale hypotheek op inkomen volgens een rekentool bedraagt € 500.000,-. De taxatiewaarde van je droomhuis bedraagt € 400.000,-. Omdat het laagste bedrag van die 2 componenten € 400.000,- bedraagt is dat je maximaal haalbare hypotheek.

Nog een voorbeeld. Maximale hypotheekbedrag op inkomen bedraagt nog steeds € 500.000,- maar een andere taxateur maakt een taxatiewaarde van € 650.000,-. Omdat het laagste bedrag € 500.000,- bedraagt is dat je maximale hypotheek.

Extreme verschillen taxatie

In dit voorbeeld heb ik een extreem verschil in taxatie gemaakt, in de praktijk zal het verschil beperkt blijven tot ongeveer 25%. Uitschieters kan ook. Je ziet dat het belangrijk is om de woningwaarde te weten als jij je maximale hypotheek wil weten. Er is een website van lexwonen die berekend hoeveel hypotheek je kan krijgen op basis van je inkomen en wat je minimaal zou moeten bieden op een huis.

Alles weten over het huis

Als je een goed bod wil doen moet je dus alles weten over de woning. Is de marktwaarde onbekend dan neem je behoorlijk wat risico’s. Welke risico’s zijn er bij een fout bod.

Stelling:

Ik bied € 100.000,- hoger dan de vraagprijs want ik heb € 125.000,- overwaarde van oude woning. Een foutje in de marktwaarde berekening kan ik met overwaarde goedmaken.

Je doet altijd een bod onder voorbehoud van financiering. Je kan de helft van de overwaarde gebruiken om hoger te bieden en de andere helft om het voorbehoud van financiering te verlagen. Hoe lager het voorbehoud van financiering des te meer kans op de woning. Verkopend makelaars vinden het fijn als jouw aan te vragen hypotheek lager is dan de woningwaarde. Hoe lager de aan te vragen hypotheeksom des te meer kans. Sinds 2021 wordt hier steeds meer op gelet. Aan wie zou jij het liefste je huis verkopen? Aan iemand die alles moet lenen bij de bank? Of aan een koper die maar 85% of minder hoeft te financieren?

Nog een stelling:

Ik bied €125.000,- hoger dan de vraagprijs omdat mijn huis waarschijnlijk een overwaarde heeft van € 125.000,-. Dit weet ik van mensen uit de buurt die mij vertellen waar de woningen voor verkocht zijn.

Wekelijks wordt er een hoger bod gedaan dan de vraagprijs gebaseerd op aannames van mensen uit de regio. Laat ik dit zeggen. Er zijn huizen die wel € 150.000,- worden overboden terwijl € 75.000 normaal zou zijn. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een schoonmoeder die in de straat van haar kind wil wonen. Schoonmoeder haalt kinderen uit school en voor de verzorging. Deze afwijkende gedragingen en biedingen heb je nu in elke straat. Ga jij uit van zo maar een overwaarde van je eigen huis? Je speelt met vuur, veel kosten, tijd en geen ander huis liggen op de loer.

Hoeveel kan ik lenen

Ben jij doorstromer en weet jij jouw overwaarde, de waarde van jouw droomhuis en je maximale hypotheek op inkomen? Keurig, je kan nu een bod gaan uitbrengen wat jou de woning waard is. Let op met bieden. Denk niet dat op een pand van iemand van 90 jaar slecht op geboden wordt.

Ben jij starter? Weet dat je door optimaliseren van hypotheekrentes in combinatie met divers rentevast periodes je maximale hypotheek kan verhogen. Als je gemiddeld 1,01% of de 1,51% uit komt kan je veel meer lenen. Dit kan je wel € 77.000,- aan hypotheek schelen.

Ik heb een lening, hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Over het algemeen zijn leningen funest voor een hoge hypotheek. In de bkr staat alles vermeld. Het eerste wat banken doen is de bkr toetsen. |stel jij mag € 1000,- rood staan op de bank. Je staat echter nooit rood, je hebt er zelfs € 50.000 op staan. Jij hebt een mobiele leaseconstructie van je toestel. Meestal staat deze voor € 900,- in de bkr. Verder heb je een krediet van € 10.000,-  via de bank of andere financiële instelling.

Door deze kredieten kan jij een slordige € 70.000,- minder lenen. Wil jij weten hoeveel hypotheek je kan krijgen kijk dan ook zeker baar alle betalingsverplichtingen.

  1. Bkr
  2. Alimentatie
  3. Studieschulden zoals bij DUO
  4. Overige onderhandse leningen

Als je niet genoeg kan lenen?

Kan jij niet genoeg hypotheek krijgen? Of heb je te weinig eigen geld voor de kosten koper of voor een hoger bod te doen? Wat dacht je van een hypotheek met meerdere personen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met 4 personen?

Maak een hypotheekberekening met 4 personen zodat je weet wat je kan kopen. Samen met vrienden, ouders, broer of zus kan je veel meer lenen en het te kort aan eigen geld samen bij elkaar leggen.

Voorwaarden maximale hypotheek met 4 personen

Iedereen dient op dat adres ingeschreven te staan en ook daadwerkelijk daar te wonen. Niemand kan de woning verlaten zonder dat er iemand anders in komt. De hypotheek moet passen. Gaat iemand bijvoorbeeld de woning na 8 jaar verlaten houd er dan rekening mee dat deze persoon een stuk overwaarde mee krijgt of af moet rekenen i.v.m. restschuld.

Gaan huizenzoekers met 3 of 4 personen kopen dan is dat meestal voor gemiddeld een jaar of 15. Hoe hoger de overwaarde hoe lastiger het is dat anderen de plek overnemen. Meestal worden huizen verkocht en een andere woning gekocht. Hoeveelheid hypotheek dat je kan krijgen is met 4 personen erg veel.

Huis kopen met 4 personen en oude woning

Stel je koopt een huis samen met ouders. Jij zelf en je ouders hebben op dit moment een eigen woning. Je krijgt op 1 woning een overbruggingshypotheek. Je kan dus niet van 2 huizen de overwaarde gebruiken om te overbieden. Jouw maximale hypotheek waar je mee mag rekenen is dus beperkt tot 1 woning. Heb jij dus de overwaarde nodig van de andere woning? Je zal dat huis eerst moeten verkopen en dat geld echt op de bank hebben staan.

Dit is natuurlijk een risico.  Stel dat er een afwijzing komt van de bank en de hypotheek krijg je niet met 4 personen, jouw huis is wel verkocht. Om risico’s te vermijden moet je altijd zorgen dat BKR en inkomens goed onderzocht zijn. Ook de marktwaarde van de woning die ja gaat kopen en de overwaardes van de huidige woningen als die er zijn.

Ik krijg loonsverhoging over 6 maanden

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kan krijgen en krijg je binnen 6 maanden een loonsverhoging? Deze verhoging kunnen we nu al meenemen voor de nieuwe hypotheek. Hoeveel bedraagt mijn hypotheek is een veel gestelde vraag en iedereen snapt nu dat het gebruik van een rekentool niet voldoende is. Bereken zorgvuldig hoeveel je kan lenen voor een huis.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Lex Wonen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen