Samenwerking woningcorporaties en huurdersorganisaties: Eén woonruimteverdeelsysteem voor alle huurwoningen in provincie Groningen

dec 07 2021, 12:40 Nieuws
20210819 173535 2
Eén woonruimteverdeelsysteem voor alle huurwoningen komt in de provincie Groningen. Twaalf Groninger woningcorporaties en hun huurdersorganisaties vinden dat het zoeken en vinden van een huurwoning in de provincie Groningen gemakkelijker moet.
De woningcorporaties – Acantus, De Delthe, Groninger Huis, De Huismeesters, Lefier, Nijestee, Patrimonium, SUW, Wierden en Borgen, Wold en Waard, Woonborg en Woongroep Marenland ondertekenden vorige week een intentieovereenkomst om dit mogelijk te maken.
In 2024 moeten alle beschikbare sociale huurwoningen op één website staan.

Eenvoudig voor woningzoekende

Op dit moment zijn er nog verschillende zoeksystemen in de provincie. Zoek je een woning in een groter gebied, moet je je inschrijven bij meerdere woningcorporaties. ‘Dat moet anders’, zegt Elles Dost, bestuurder van Lefier namens de woningcorporaties. ‘We willen het eenvoudig en overzichtelijk maken voor iedereen die een sociale huurwoning zoekt. En daarom gaan we voor één systeem, één website, één inschrijving en dezelfde spelregels.’

Gelijke spelregels

Bijna elke woningcorporatie heeft nu nog eigen spelregels voor inschrijfgeld, urgentie en toewijzing. De spelregels moeten straks voor alle woningzoekenden hetzelfde zijn. Daarom gaan alle Groninger woningcorporaties samen met de huurdersorganisaties aan de slag met het opstellen van nieuw, gezamenlijk beleid. Dat doen ze samen met de huurdersorganisaties.

Eén platform voor sociale huurwoningen

In de gemeente Groningen werken zes corporaties al samen bij de verhuur van woningen. Enkele jaren geleden startte de website www.groningenhuurt.nl, waarop de huurwoningen van zeven Groningse woningcorporaties te vinden zijn. Reageren en een woning toegewezen krijgen gaat via andere systemen.
Deze intentieovereenkomst is de volgende stap: Eén platform voor de verdeling van alle sociale huurwoningen in de gehele provincie.
De woningcorporaties en huurdersorganisaties verwachten twee jaar nodig te hebben voor het uitwerken van de plannen.