Winter opkomst: ‘Een dik pak sneeuw, schaatsen uit het vet en kans op ijzel’

Foto: Archief de Redactie

De winter is op komst. Vanaf zaterdag slaat het weer compleet en valt er een dik pak sneeuw, krijgen we strenge vorst en is er ook kans op ijzel.

Vanuit het noorden duikt de temperatuur zaterdagavond overal onder nul, waarop enkele ijsdagen volgen met mogelijk zelfs een kouderecord, voorspelt Weerplaza. Door de ijskoude oostenwind ervaren we een nog lagere gevoelstemperaturen.

Met de overgang naar koude temperaturen vanuit het noordoosten en tegelijkertijd een neerslaggebied dat zich uitbreid over het land zal ijzel ontstaan in het overgangsgebied. In de loop van zaterdagmiddag bereikt de neerslag het midden van het land en pas in de avond in het noorden.

Zaterdagavond en -nacht zal het volgens Weeronline stevig sneeuwen bij een temperatuur tussen de -2 en -5. Lokaal kan 10 tot 15 centimeter sneeuw vallen. Ook zal het zeer onstuimig zijn met een stormachtige wind, kracht 7 of 8. Door de wind zal ‘driftsneeuw’ ontstaan, oftewel sneeuwduinen die meer dan een meter hoog kunnen zijn, meldt Weeronline.

Ook zondag is de verwachting dat het urenlang sneeuwt. Er kan lokaal 30 centimeter sneeuw vallen, de grootste kans daarop is het in het noorden, oosten en midden van het land. De gevoelstemperatuur ligt door de wind zondag beneden de -10 graden.

De dagen daarna is het ijzig kouden komt de temperaturen in grote delen van het land dag en nacht niet meer boven het vriespunt uit. Overdag wordt het maximaal -1 tot -5 graden. Wanneer het opklaart kan het ‘nachts streng vriezen met temperaturen beneden -10 graden. Zelfs zeer strenge vorst is op plekken waar veel sneeuw ligt niet uitgesloten, waarbij het het kouder kan worden dan -15 graden.

Mogelijk valt maandag en dinsdag nog wat verse sneeuw, maar dat is onzeker.

Door de aanhoudende vorst is de kans groot dat er in de loop van volgende week geschaatst kan worden. Wel is het de grote vraag hoe het ijs er tegen die tijd bij ligt. De sneeuwval van zondag kan op sommige plaatsen ook tot een dikke korrelige brei vormen waar vervolgens moeilijk op te schaatsen valt. Indien het water na de sneeuwval pas bevriest, kan zich in de loop van de week een mooie dikke ijslaag vormen.

Het verwachte winterweer doet denken aan de legendarische winter van 1979, met Siberische kou, harde wind en kans op vorming van sneeuwduinen. Het noorden van het land was toen medio februari zelfs van de buitenwereld afgesloten moest het leger uitrukken om wegen weer vrij te maken en de bevolking te helpen. Komende week krijgen we een lichte versie hiervan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden