Kabinet verlengt harde lockdown tot zeker 2 maart, winkels open voor afhaal

Foto: De Redactie

“We zitten in een spannende, onzekere fase van de coronacrisis”, aldus demissionair minister-president Mark Rutte. “We snakken allemaal naar zekerheid, maar de realiteit is dat 100 procent zekerheid niet is te geven”.

Het grote dilemma is volgens Rutte dat ondanks dat het aantal besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames langzamerhand dalen,  alle doorrekeningen wijzen op een derde golf, de Britse variant.

In de afgelopen week bleek volgens het RIVM dat twee derde van alle besmettingen de Britse soort is. Dat betekent dat deze variant anderhalve keer besmettelijker is dan oude klassieke variant. De oude R is teruggedrongen tot 0,85, echter de Britse variant staat op 1,3. Dat betekent dat het aantal besmettingen verdubbelt.

Onderwijs en kinderopvang

Op zondag werd al bekend dat basisscholen en kinderopvang weer open mogen vanaf 10 februari. “Op school leren kinderen het beste,” zegt Rutte. “Kinderen dragen individueel minder bij aan de verspreiding van het virus. Ook bij de Britse variant, zo blijkt uit onderzoek. De leraren worden vaak besmet door andere volwassenen.”

Maar de situatie wordt wel goed in de gaten gehouden. Zo moet bij één positief geteste persoon de hele groep of klas in quarantaine. Ook de docent. Op de vijfde dag van die quarantaine mag iedereen zich laten testen. Is er dan niets meer aan de hand, dan mag de klas of groep terug naar school of de opvang.

Op korte termijn komt er ook een proef voor sneltesten voor basisschooldocenten.

Middelbaar onderwijs en BSO’s

Het openen van BSO’s en MBO’S vindt het kabinet te risicovol en zullen niet openen voor 1 maart en na de voorjaarsvakantie. Op 23 februari neemt het kabinet opnieuw een besluit hierover en is er opnieuw een persconferentie.

Detailhandel

Vanaf 10 februari mogen de niet-essentiele winkels open voor click en collect, oftewel bestellen en afhalen. Het OMT heeft geadviseerd dat de risico’s klein zijn, mits er gehouden wordt aan strenge voorwaarden zodat het niet te druk wordt in de winkelstraat.

Dit houdt in dat bij de winkels, van boekhandel tot schoenenzaak online of telefonisch besteld mag worden en vervolgens afgehaald mag worden met een tijdslot. Dat betekent dat er minimaal 4 uur tussen bestellen en afhalen moet zitten.

Avondklok

Van de ingestelde avondklok, bedoeld om het virus een extra tik naar beneden te geven, is nog niet te zeggen wat het effect is. Vanwege de grote zorg Britse variant is het OMT opnieuw gevraagd op basis van de laatste cijfers te adviseren over het hele pakket van maatregelen. Eind van de week is hiervan het resultaat bekend.

Routekaart

De routekaart met coronamaatregelen heeft een update gehad. Het kabinet zal deze bijgewerkte routekaart gebruiken bij de toekomstige besluitvorming over versoepelen of aanscherpen van maatregelen.

Het kabinet wil met de routekaart helder maken welke maatregelen nodig zijn als besmettingen en druk op de zorg toenemen, en ziekenhuisopnames toenemen, en aan welke maatregelen we kunnen denken als versoepelingen in zicht komen. Belangrijk is daarbij is dat het versoepelen van maatregelen stapsgewijs en behoedzaam verloopt, terwijl het invoeren van nieuwe maatregelen snel moet gaan.

De inhoud van de routekaart zal regelmatig moeten worden aangepast aan de meest recente kennis over het virus en het effect van maatregelen.

Het doel is perspectief bieden door de maatregelen, het testen en vaccineren. De update routekaart, wijst de weg naar een stap terug kunnen zetten. Ook wordt het testen uitgebreid en het vaccineren, mits er voldoende vaccinaties zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen