Kabinet wil avondklok tot 9 februari

Foto: De Redactie

De lockdown wordt verder aangescherpt omdat het kabinet zich grote zorgen maakt om de Britse variant van het coronavirus. Dat maakten demissionair minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge woensdagmiddag bekend tijdens een persconferentie.

Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt voor een derde golf. “We zijn allemaal coronamoe, ik ook”, aldus Rutte. We kijken niet alleen naar beperkingen maar ook naar ruimte om meer vrijheden te krijgen’. “We moeten ons nog één keer schrap zetten, we moeten ervoor zorgen dat we samen dat virus bestrijden,” aldus Rutte.

Het doel van de maatregelen is nu het maximale te doen om klaar te staan voor de derde golf als die komt.

Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken kondigde Rutte een avondklok voor tussen 20.30 uur ’s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends aan. Rutte vertelt dat de steun van de Tweede kamer daarbij essentieel is. De tweede kamer beslist hier donderdag over tijdens het debat. Bij instemming van het parlement gaat de maatregel van de avondklok zaterdag- of zondagavond in.

De avondklok geldt tot 9 februari en daarbij blijf je thuis behalve als je onder de uitzonderingen valt. Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Het naar buiten gaan geldt alleen:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

De beperking door de avondklok geldt ook voor supermarkten en bezorgdiensten.

Een belangrijke uitzondering is er voor het verlenen van zorg aan mens en dier. Ook een uitzondering voor mensen die écht naar hun werk moeten. Naast de eigen verklaring, moeten zij ook een werkgeversverklaring mee hebben.

De hond uitlaten na half 9 mag, maar wel alleen en de hond moet aangelijnd zijn. Dit betekent overigens ook dat de winkels om 20.30 uur gesloten moeten zijn. De oproep is om vaker ’s ochtends boodschappen te doen, dat zijn namelijk de rustigste momenten in de winkel.

Het doel

Het doel is om groepsvorming, thuisbezoeken en reisbewegingen te beperken. Het zijn minder contactmomenten waarop het virus verspreid kan worden. Want bezoek thuis is nog altijd de grootste bron van besmetting.

Bezoek

Er komen ook strengere regels voor bezoek aan huis. Zo mocht je eerder nog twee bezoekers per dag ontvangen. Dat wordt per direct teruggebracht naar één bezoeker per dag. Echter geldt ook hiervoor een uitzondering. Want als het nodig is om vaker bij iemand langs te gaan, bijvoorbeeld vanwege ziekte. Dan is dat mogelijk. Ook mantelzorgers zitten in een uitzonderingspositie in dit geval.

Voor begrafenissen geldt vanaf maandag 25 januari een kleinere groep aanwezigen. Dit gaat van 100 terug naar 50 mensen.

Reisbeperkingen

Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen voor de periode tot en met 31 maart. Reis alleen naar het buitenland voor bijvoorbeeld ernstige familieomstandigheden. Of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is.

Het kabinet treft extra maatregelen om geen nieuwe varianten het land binnen te halen. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt daarom een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten. Het verbod gaat ook gelden voor vluchten uit Zuid-Afrika, Kaapverdië, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Negatieve test

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoog-risicogebieden die naar Nederland komen ook een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen.

Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn zal de dubbele testverplichting naar verwachting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land.

Meerderheid

Zoals eerder gezegd zijn dit wensen van het gevallen kabinet. Doordat het kabinet nu demissionair is, moet er overlegd worden met alle partijen. De avondklok is een gevoelig onderwerp in de kamer, maar steeds meer partijen lijken zich erbij aan te sluiten. Het vliegverbod gaat wel sowieso in, dit gebeurt vanaf zaterdag 23 januari. Vanaf nu meteen geldt het beperkte bezoek aan huis. En vanaf maandag 25 januari mogen er nog 50 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart, in plaats van 100.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen