Groningse vrouw kiest relatief vaak voor ruggenprik tijdens bevalling

Foto: Independer

Vrouwen in Groningen kiezen relatief vaak voor een ruggenprik tijdens de bevalling. Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Perined, de organisatie voor geboortezorg.

In de afgelopen vijf jaar, van 2015 tot en met 2019, koos ruim 21 procent van de Groningse vrouwen voor de zogenaamde epidurale pijnstilling (de ruggeprik) tijdens hun bevalling. Hiermee komen zij op de derde plek na Limburg (27,2 procent) en Noord-Brabant (26,4 procent).

Toename aantal ruggenprikken

Tijdens de ruim 840 duizend bevallingen die van 2015 tot en met 2019 plaatsvonden in Nederland, koos 20,1 procent van de vrouwen voor een ruggenprik. Dit is een stijging ten opzichte van 2010, toen dit percentage op ongeveer 16 procent lag.

Forse provinciale verschillen

Op provinciaal niveau zijn er grote verschillen. In Limburg is de vraag ernaar met 27,2 procent het grootst. Ook in Noord-Brabant (26,4 procent) en Groningen (21,5 procent) is de vraag relatief groot. Friesland kent met 13,5 procent het laagste percentage vrouwen dat kiest voor een ruggenprik.

Meeste ruggenprikken bij eerste bevalling

Vrouwen die bevallen van hun eerste kind kiezen het vaakst voor de ruggenprik. In 2019 werd hiervoor gekozen tijdens bijna een derde (32,7 procent) van de eerste bevallingen.

De epidurale ruggenprik wordt gezien als de meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling, met geringe kans op complicaties. De prik kan in principe op elk moment tijdens de bevalling worden toegediend en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Vrouwen die kiezen voor deze pijnstilling betalen hiervoor geen eigen risico.

Meeste vrouwen bevallen in ziekenhuis

In Groningen werden in de afgelopen vijf jaar ruim 25 duizend kinderen geboren: 87 procent hiervan werd geboren in het ziekenhuis. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 84,4 procent.

Kijk voor een overzicht van het percentage vrouwen dat kiest voor een ziekenhuisbevalling of ruggenprik op www.independer.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden