Terug naar gedeeltelijke lockdown van oktober, versoepeling nog niet mogelijk

Foto: Jan Buurma

De gedeeltelijke lockdown gaat verder. De cijfers zijn nog te hoog, maar de trend is dalend. Dat was de boodschap van premier Rutte en zorgminister de Jonge.

De cijfers laten zien dat de maatregelen werken, ‘eigenlijk ons gedrag’, aldus Rutte. Het reproductiegetal is onder de 1. De hoop is op nog meer en nog sneller. Het overgrote deel van Nederland houdt zich aan de regels en geeft een compliment aan nederland, echter geeft Rutte ook aan dat er ruimte is voor verbetering.

“We kunnen dit dus samen nog een keer voor elkaar boksen. We hebben elkaar nodig om elkaar en onszelf te beschermen. Laat dit een motivatie zijn om het nog wat langer vol te houden,” zegt premier Rutte tijdens de persconferentie op dinsdagavond 17 november. “Het liefst nog een tandje erbij, want er is ruimte voor verbetering. Thuiswerken, een mondkapje op in de supermarkt en niet te veel mensen over de vloer halen.”

De cijfers zijn nog te hoog en dat geldt ook voor de druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen. ‘We snakken allemaal naar meer samen uit en minder thuis zijn’, aldus de Jonge. Echter door te snel loslaten van de maatregelen, dan krijgt het virus de kans opnieuw om zich heen te grijpen. Het doel is minder dan 1200 besmettingen per dag en minder dan 3 nieuwe opnames per dag op de intensive care. We zitten in risiconiveau drie en moeten toe naar 1 ‘waakzaam’.
Zitten in drie en moeten naar 1 waakzaam.

Maatregelen

Woensdagnacht om 24.00 uur zijn de extra maatregelen voorbij en gaan we terug naar de situatie zoals die twee weken geleden was. Dat is de lockdown met de beperkingen sinds 13 oktober.

Dat houdt in dat de horeca dicht blijft. Evenementen zijn ook niet toegestaan en het alcoholverbod na 20.00 uur blijft. Sporten doen we zonder publiek. Onder meer musea, bioscopen, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van twee weken weer open. We mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal drie mensen thuis ontvangen en met maximaal vier mensen in groepsverband buiten zijn. En werk thuis.

Op dit moment is er geen aanleiding voor extra maatregelen. Vier Sinterklaas in beperkte vorm. Doe dit in een klein clubje, desnoods verspreid over meerdere avonden. “Wees creatief.”

Mondkapjesplicht

Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan gaat onder andere een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Dat geldt ook voor iedereen vanaf 13 jaar. Het kabinet zal daar binnenkort verder over communiceren.

Vaccinatie

Er komen goede berichten naar buiten over een vaccin tegen het virus. Maar tot die tijd zullen we ons nog aan de maatregelen moeten houden. Er worden al plannen gemaakt voor het vaccineren als het eenmaal zover is.

Het kan nog lang duren voor iedereen is ingeënt, er zijn geen voldoende vaccinaties voor iedereen op dezelfde termijn. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden welke groepen als eerste gevaccineerd zijn. Het kabinet geeft meer uitleg zodra er meer bekend is.

Lees ook: Nederland gaat naar ‘gedeeltelijke lockdown’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen