Nederland gaat naar ‘gedeeltelijke lockdown’

Foto: Jan Buurma

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigden dinsdagavond nieuwe, stevige coronamaatregelen aan. Premier Rutte kondigde een ‘gedeeltelijke lockdown’ aan. De nieuwe maatregelen gaan woensdagavond om 22.00 uur in.

De maatregelen gaan gelden voor vier weken. Evaluatie van de maatregelen vindt plaats na twee weken.

Beperkende maatregelen met mogelijkheden om te handhaven liggen ten grondslag aan het nieuwe pakket om het virus onder controle te krijgen. Het doel is om de opmars van de besmettingen tegen te gaan. Met de momenteel grote aantallen is de prognose dat als dit niet stopt dat drie kwart van de reguliere zorg komt stil te liggen door de vele ziekenhuisopnames.

Jong en oud zijn hard geraakt door de psychologische impact door het coronavirus. Volgens Rutte zijn de maatregelen een harde boodschap, die pijn gaan doen. Het kabinet staat klaar met steunpakketten voor getroffen bedrijven.

Volgens Rutte is de keuze van de sectoren niet makkelijk. Het is noodzakelijk om tegelijkertijd aan de knoppen te draaien om contacten te beperken. Het doel is de contact- en reisbeweging te beperken.

Maatregelen in het kort

 • Voor het onderwijs verandert niets.
 • CafĂ©’s en restaurants, terrassen en coffeeshops gaan weer dicht vanaf woensdagavond 22.00 uur. Afhalen blijft wel mogelijk.
 • Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
 • Tussen 20.00 uur en 7.00 uur mag geen alcohol en softdrugs meer verkocht worden of bezorgd. Ook drinken in openbare ruimte is verboden.
 • Groepsgrootte gaat opnieuw naar maximaal 30 personen per zaal. Uitzonderingen zijn vermeld op rijksoverheid.nl.
 • Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens, kinderen zijn uitgezonderd tot 13 jaar.
 • Thuis mogen drie personen per dag ontvangen worden en 1 keer per dag.
 • Publiek blijft bij sport verboden. Dat geldt zowel voor amateur en profsport. Ook hier zijn uitzonderingen op. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen.
 • Evenementen worden verboden, dat geldt van theaterfestivals tot kermissen. Uitzonderingen zijn onder meer markten, beurzen en bioscopen.
 • Aan doorstroomlocaties waar gelopen worden, veranderd nog niets zoals musea.
 • Voor thuiswerken geldt werk thuis tenzij het echt niet anders kan.

Over vakanties adviseert de premier niet naar landen te reizen met een oranje en rood reisadvies. Voor ons eigen land is de oproep zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven.

Om de discussie over de mondkapjesplicht te verminderen gaat het kabinet dit juridisch goed vastleggen, zodat het dragen een verplichting wordt. Nu geldt voor supermarkten en publiek ruimtes een dringend advies om de mondkapjes te dragen.

Het is volgens de premier aan ons allemaal. “Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes opzoekt, neem de verantwoordelijkheid als het erop aan komt”, aldus Rutte.

Het doel is volgens de Jonge het virus terug te dringen naar een beheersbaar niveau. Momenteel laten de cijfers 7400 besmettingen zien. Dat was twee weken geleden nog 3.000.

We gaan naar een periode van veel thuis zijn met elkaar. Maatregelen gelden voor de komende vier weken. Na twee weken wordt bekeken of de maatregelen voldoende zijn of dat ze naar een gehele lockdown

Ook is de oproep om mensen die voor ons op pad gaan respectvol te behandelen. “Laten we oog houden voor elkaar”. Met discussies over de maatregelen krijgen we het virus niet onder controle.

Het ligt aan onszelf of we ons aan de regels houden om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames onder controle te krijgen.

Op de gepresenteerde routekaart staan vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Bij elk niveau, dat wordt bepaald door het aantal besmettingen per 100.000 Nederlanders, hoort een aantal vaste maatregelen.

Kijk voor alle maatregelen en uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl en www.rijksoverheid.nl/routekaart 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden