UMCG schaalt klinische capaciteit af door toenemend aantal Covid-patiënten

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) past de klinische capaciteit aan, vanwege het sterk toenemend aantal Covid-patiënten dat nu in het UMCG is opgenomen. Dat maakte het UMCG maandagmiddag bekend

De poliklinische zorg en dagbehandelingen gaan volgens het UMCG onveranderd door, net als acute operaties.

Het UMCG reserveert twee verpleegafdelingen exclusief voor Covid-zorg. Op de Intensive Care worden 18 van de 44 IC-bedden gereserveerd voor Covid-patiënten. De totaal beschikbare klinische bedden neemt af 17 procent.

Het uitgangspunt is om ernstige gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Alle afdelingen zijn ingedeeld in drie categorieën. In categorie 1 zijn er weinig patiënten bij wie de behandeling uitgesteld kan worden; in categorie 3 zijn er de meeste patiënten bij wie dit kan. Voor de drie categorieën schaalt het UMCG voorlopig respectievelijk 10, 20 en 30 procent af.

Prioriteiten stellen

Dit heeft ook gevolgen voor de OK-capaciteit. Medische afdelingen bekijken zelf welke patiënten prioriteiten hebben binnen de toegewezen capaciteit.

De poliklinische zorg kan voor 100 procent doorgaan, zoveel mogelijk via (beeld) bellen, evenals de dagbehandelingszorg bij alle specialismen. Dit betekent dat het operatief dagbehandelcentrum, de functiecentra, het endoscopiecentrum, het dagcentrum oncologie en hartkatheterisatie volledig geopend blijven. Hetzelfde geldt voor Radiotherapie en Protonencentrum en de dagbehandelingen bij revalidatie, psychiatrie en verloskunde.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden