RIVM: “Acht coronabesmettingen in Groningen afgelopen twee weken”

Foto: Publiek Domein

In de gemeente Groningen zijn in de periode van 15 juli tot en met 28 juli acht COVID-19 patiënten gemeld. Dat blijkt uit de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

In de afgelopen week is 3,4 per 100.000 COVID-19 patiënten gemeld. In deze periode zijn er volgens het RIVM geen nieuwe ziekenhuisopnames en aantal overledenen gemeld.

Landelijk

Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg de afgelopen week met 1.329 nieuwe peronen, die positief getest zijn op COVID-10. Dat zijn er 342 meer dan het aantal meldingen van een week geleden. Toen waren er 987 nieuwe besmettingen.

Het RIVM kreeg de afgelopen week 9 nieuwe meldingen binnen van personen die zijn overleden aan het coronavirus. Dat zijn er twee meer dan die week ervoor. Dat brengt het totaal aantal coronadoden in Nederland op 6.156.

Daarnaast zijn er in de afgelopen week 23 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 4 meer dan vorige week. In totaal zijn er nu 11.934 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Stijging reproductiegetal

Het virus verspreidt zich verder in Nederland. Het reproductiegetal R laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Het reproductiegetal is 1,40. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen weer 140 andere mensen besmetten.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, steeg vorige week naar 1,29.

Het aantal besmettingen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland blijft volgens het RIVM stabiel laag. Vooral in Zuid-Holland en Noord-Holland is een toename te zien in het aantal meldingen.

Aantal besmettingsclusters neemt toe

Verspreid over het land neemt het aantal lokale clusters van drie of meer aan elkaar gerelateerde besmettingen toe. Momenteel zijn er 133 actieve COVID -19 clusters in Nederland. De gemiddelde grootte van deze clusters is 5,9 personen. De meeste besmettingen zijn nog steeds te vinden in de thuissituatie. Het aantal besmettingsclusters die het gevolg zijn van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding neemt toe.

Meer getest, percentage positieve testen stabiel

Tussen 20 juli en 26 juli hebben 111.764 personen zich laten testen bij de testlocaties van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en. Dat zijn 22.878 meer testen dan de week daarvoor, toen 88.886 testen werden afgenomen. Het percentage mensen met een positieve test bleef gelijk op 1,0 procent.

Actuele cijfers COVID-19 van 14 tot en met 21 juli 2020

  • Positief geteste personen: 53.499 (+1.329);
  • Ziekenhuisopnames: 11.944 (+23);
  • Overleden personen: 6.156 (+9).

Het RIVM ziet het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus toenemen. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden. Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Dat geldt ook voor het thuisblijven, thuiswerken en testen bij de eerste klachten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden