‘Dansen met slangen en vuur’: Onthullende autobiografie van Samiera

Foto: Samiera

‘Dansen met slangen en vuur’ is een boeiende autobiografie van Samiera. Ze geeft een onthullende kijk op het leven van haar als buikdanseres, slangenbezweerster, vuurspuwster en fakir in binnen- en buitenland. Het boek biedt spannende avonturen, hilarische gebeurtenissen en bizarre bloopers en is rijk gevuld met illustraties.

Opzienbarend en onthullende verhalen zijn te lezen over haar belevenissen binnen de muren van studentensociëteiten, legerplaatsen en gevangenissen. Ook geeft Samiera de lezer een interessant kijkje achter de schermen van televisiestudio’s. Tot ieders verbazing breidt ze haar show uit met een waarzeg act met tarotkaarten en handlezen.

Het leven van Carla veranderde na een cursus buikdansen in een wervelend, avontuurlijk bestaan als succesvol artiest in binnen- en buitenland. Haar artiestennaam Samiera kreeg ze van haar Libanese buikdanslerares, zelf vroeger een gevierde danseres in de nachtclubs van Beiroet. Met haar oriëntaalse show is Samiera een welkome aanvulling op de showgroep van de revue Het Showpalet, waar ze van het ene op het andere moment ook assistente van een illusionist werd.

Ruim 35 jaar trad Samiera op als buikdanseres, slangenbezweerster, vuurspuwster, fakir Samiera. Ze danste met wurgslangen, brandende fakkels en glasscherven. Daarnaast gaf Samiera kinderfeestjes en buikdansworkshops in haar dansstudio in Groningen.

‘Toen ik in de zomer van 2016 stopte met de show en terugkeek op mijn lange artiestencarrière, realiseerde ik me wat een bijzondere tijd het is geweest. Mijn hoofd stroomde over van de mooie verhalen, gekke anekdotes en bizarre bloopers. De drang om al mijn belevenissen op te schrijven was niet te onderdrukken’, aldus Samiera.

‘Dansen met slangen en vuur’

De eerste hoofdstukken van het boek gaan over hoe Samiera terechtkwam in het artiestenleven en over haar debuutoptreden op de dansvloer van Huize Maas in 1982. Ook beschrijft ze nauwkeurig de lessen in vuurspuwen en vuurhappen in de kelder van het Schimmelpennickhuis, dat destijds een kraakpand was. Haar leermeester, de fakir El Kabiri, zat ‘ondergedoken’ in het pand. Hij leerde Samierra glaslopen en glasliggen met gebruik van glasscherven. In 1986 kocht ze, Pietje Python, haar eerste 2 meter lange tijgerpython.

In de volgende hoofdstukken vertelt ze over haar vele avonturen die ze beleefde in bijvoorbeeld studentensociëteiten en studentenhuizen in Groningen, Utrecht en Rotterdam. Zo maakte ze bizarre dingen mee op vliegbasis Gilze Rijen, bij de Marine, op legerplaatsen in Duitsland, zoals de Churchill Baracks in Lippstadt. ‘Mijn ervaringen binnen de muren van de gevangenissen Van Mesdag, Norgerhaven en Marwei in Leeuwarden zijn bijna niet te geloven’, vertelt Samiera.

Met deze autobiografie geeft ze een spectaculair kijkje achter de schermen van de artiestenwereld en televisiestudio’s en een openhartig inkijkje in haar privéleven als artieste en zelfstandig onderneemster.

Het boek is uitgegeven door uitgeverij Elikser te Leeuwarden. Het is te bestellen bij de uitgever, bij Bol, bij alle boekhandels, maar het liefst wil ze dat het boek lokaal gekocht wordt bij bijvoorbeeld boekhandel Godert Walter in Groningen.

Kijk voor meer informatie: www.samiera.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen