Werkmanhof en Universitair Centrum Psychiatrie winnen Groninger Architectuurprijs 2024

06 okt , 9:15 Nieuws
11 werkmanhof inzending gram2024
Appartementencomplex Werkmanhof aan de Pelsterstraat en het Universitair Centrum Psychiatrie aan het Hanzeplein zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen voor de beste nieuwe architectuurprojecten van Groningen. De prijzen werden uitgereikt in de voormalige Koninklijke Tabaksfabriek Theodorus Niemeyer.
De vakjury gaf de Groninger Architectuurprijs aan het project Werkmanhof, ontworpen door Zofa architecten. Het publiek koos voor het Universitair Centrum Psychiatrie, ontworpen door Atelier PRO en Vakwerk Architecten. De vakjury, die elk jaar uit een andere stad komt, kwam dit jaar uit Nijmegen.
Werkmanhof omvat 29 twee- en driekamerwoningen. Aan de straatzijde zijn drie kleine commerciële ruimten. De individuele bergingen en collectieve fietsenstalling zijn in de bestaande kelders gesitueerd. De tweede prijs ging vanuit de vakjury naar Universitair Centrum Psychiatrie en de derde prijs naar Energiehub050.

Publieksprijs

Zes Groningers bepaalden de winnaars van de publieksprijs. Bij het publiek ging de eerste prijs naar Universitair Centrum Psychiatrie. Dit gebouw aan het Hanzeplein werd eerder dit jaar geopend. Het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie vervangt verouderde huisvesting uit de jaren zestig die niet meer voldeed aan de zorgvraag en is onderdeel van de vernieuwingsoperatie. De tweede prijs ging naar de familie Wigboldus in Garmerwolde. Hun boerderij moest door verzakkingen gesloopt worden. Er is een nieuwe boerderij geplaatst die een moderne uitstraling heeft gekregen. De derde prijs ging naar de Energiehun050.
In de Energiehub050 werken onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen aan het klaarstomen en behouden van talent voor het leren en werken in de energietransitie. Onderdeel van de prijsvraag was het gegeven dat het Suikerterrein een andere bestemming krijgt en de opleiding dan moet verhuizen. Daarom is de Energiehub050 van fundament tot interieur ontworpen als een demontabel bouwpakket.

 GRONIEK

Voor de tweede keer werd ook de GRONIEK uitgereikt: een prijs voor een Groningse Nieuwe Klassieker, een initiatief van architect en bouwmeester versterking Dianne Maas-Flim. Hij is bedoeld voor een project dat met liefde een aandacht ontworpen is, en een goede nieuwe laag aan de omgeving toevoegt. De tweede editie ging naar de door DAAD Architecten ontworpen Boerenerf in Garmerwolde. 

GALA: GRONINGER ARCHITECTUUR EN LANDSCHAP PRIJS

Nieuw dit jaar is de GALA: een prijs voor de goede samenwerking tussen landschap, in breedste zin van het woord, en architectuur, uitgereikt door stadsbouwmeesters Ben van der Meer en Michiel van Driessche. Hij is bedoeld voor een project waar de openbare ruimte en het gebouw elkaar complimenteren en op de juiste manier samenwerken. De eerste editie ging naar de door DNAchitectuur en Vollmer+partners ontworpen Michi-Noeki. 

Over de Groninger Architectuurprijs

De Groninger Architectuurprijs is dé prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen .Op grond van de inzendingen bepalen een vak- en publieksjury hun winnaars: het beste nieuwe bouwwerk van Groningen.
.De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Het is onderdeel van het programma van de Groninger Architectuurmaand.