Het UMCG heeft FemHealthData gelanceerd, een nieuwe datagedreven infrastructuur die zich richt op langdurig onderzoek naar vrouwengezondheid. In de medische zorg is de man nog vaak de standaard. Daardoor krijgen vrouwen niet altijd de juiste diagnose, behandeling of medicatie.
Met de FemHealthData is volgens het UMCG meer onderzoek naar vrouwengezondheid mogelijk.
De database bevat meer dan 108.000 geanonimiseerde patiëntendossiers van vrouwen tussen de 18 en 55 jaar, inclusief gegevens over bevallingen. ‘Dit is de basis waarmee meer onderzoek mogelijk is naar de fysieke, mentale en seksuele gezondheid van vrouwen op de lange termijn’, zegt initiatiefnemer en klinisch epidemioloog Lilian Peters. Ook worden cohortdata, zoals van bijvoorbeeld Lifelines Vrouwenzaken, en input via vragenlijsten meegenomen. Deze informatie kan gekoppeld worden aan bijvoorbeeld CBS-data over werkverzuim en zorgkosten, wat beleidsontwikkeling en richtlijnverbetering mogelijk maakt.
Lilian Peters benadrukt dat dit slechts het begin is van een groeiend netwerk van onderzoekers, zorgverleners en vrouwen zelf. De lancering vond plaats op de nationale dag van de vrouwengezondheid, als oproep tot meer aandacht en bewustwording voor man-vrouwverschillen in de zorg.