Tweedaags feestelijk openingsweekend Zuidelijke ringweg:'De Ring is Rond'

26 jul , 9:20 Nieuws
nieuwe ringweg in aanbouw
De Redactie
De opening van de nieuwe zuidelijke ringweg wordt voorafgaand in het laatste weekend feestelijk gevierd met Stadjers, werknemers en andere geïnteresseerden. Voor de openstelling zijn er onder de noemer 'De Ring is Rond' verschillende activiteiten.
Het feest vindt plaats in Martiniplaza. Op vrijdag 30 augustus en zaterdag 31 augustus presenteren 'de trotse bouwers van de ringweg zich', laten Aanpak Ring Zuid en aannemer Combinatie Herepoort weten. 'Ze laten dan zien hoe en met welke machines en materialen ze de nieuwe ringweg hebben gebouwd.' Deze dagen is er een programma voor jong en oud.

RingLopen

Op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot 16.00 uur kan iedereen die dat wil, de zuidelijke ringweg en het Julianaplein alvast bezoeken, voordat het autoverkeer de weg inneemt. Het publiek kan door de verdiepte ligging lopen en een stukje over het Julianaplein. De ringweg is vanaf meerdere plekken aan de oost- en westzijde te bereiken. "Ook mensen in een rolstoel zijn natuurlijk welkom", aldus Aanpak Ring Zuid. Voor bezoekers van RingLopen is vervoer beschikbaar naar Martiniplaza, waar het RingFestival plaatsvindt.

RingCongres op vrijdag 

Opdrachtgever Aanpak Ring Zuid, opdrachtnemer Combinatie Herepoort en bereikbaarheidsorganisatie Groningen Bereikbaar organiseren vrijdag 30 augustus een 'RingCongres', waarbij ze graag samen hun opgedane kennis en ervaring willen delen. Professionals en andere geïnteresseerden kunnen op dit congres de bouw van de ringweg vanuit verschillende invalshoeken bekijken en hierover in gesprek gaan. Dagvoorzitter van het congres is de bekende tv-presentator Janine Abbring.

RingConcert

Voor buurtgenoten van de zuidelijke ringweg hebben de werkzaamheden een behoorlijke impact gehad. Zij ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor het RingConcert op zaterdagavond 31 augustus 2024. Het Noord-Nederlands Orkest (NNO) treedt dan op met een avond vol bekende filmmuziek. Ook is er medewerking van een cabaretier. Hier is ruimte voor 1500 bezoekers.

RingReünie

In de loop van de tijd hebben duizenden mensen meegewerkt aan de nieuwe ringweg. Voor alle huidige en (oud-)medewerkers van Combinatie Herepoort, Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar is er op vrijdagavond een reünie, inclusief een concert.
De ringweg opent vervolgens officieel op zondag 1 september, meldt Aanpak Ring Zuid. Dat is een dag eerder dan de geplande opening op maandagochtend 2 september.