Twee nieuwe installaties rioolwaterzuivering Garmerwolde in gebruik genomen

24 jan , 9:15 Nieuws
slibverwerking garmerwolde
via waterschap Noorderzijlvest

Op de rioolwaterzuivering Garmerwolde zijn woensdag twee nieuwe installaties in gebruik genomen, bedoeld voor de verwerking van zuiveringsslib. Deze moeten zorgen voor een efficiëntere en duurzamere verwerking van dit restproduct van afvalwaterzuivering.

323belangrijke investeringsprojecten feestelijk afgerond, waarna de installaties in gebruik genomen zijn. Beide projecten zorgen voor een toekomstbestendige en duurzame verwerking van zuiveringsslib, een restproduct van afvalwaterzuivering.

Herman Beerda, dagelijks bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest, droeg de nieuwe installaties symbolisch over aan de operators van het waterschap.

Automatisch, efficiënt en veilig

Het zuiveringsslib van Waterschap Noorderzijlvest en waterschap Hunze & Aa’s wordt per tankwagen naar de rwzi Garmerwolde vervoerd en daar verwerkt. De nieuwe filterpersen persen water uit het slib, waardoor een slibkoek ontstaat. Deze koek wordt vervolgens met een

overslaginstallatie in vrachtwagens geladen en naar Delfzijl vervoerd voor eindverwerking door SNON (Slibverwerking Noord Oost Nederland).

De nieuwe installaties hebben een grotere verwerkingscapaciteit en zijn volledig geautomatiseerd. Ze kunnen zeven dagen per week, 24 uur per dag draaien. Ze verbruiken weinig energie en zorgen voor een efficiënte en veilige verwerking. De slibkoek wordt met transportschroeven en een

transportband naar twee grote silo’s getransporteerd, vanwaar de vrachtwagens worden geladen. Gemiddeld vinden er per werkdag zes vrachtwagentransporten plaats naar Delfzijl.

De compacte en gesloten overslaginstallatie minimaliseert ruimtegebruik en voorkomt dat medewerkers in aanraking komen met het slib. Geuren en andere uitstoot worden afgezogen en gefilterd.

Duurzame eindverwerking

Waterschap Noorderzijlvest, waterschap Hunze en Aa’s en Waterschap Drents Overijsselse Delta hebben de afgelopen jaren samengewerkt aan een duurzame oplossing voor de eindverwerking van zuiveringsslib. Dit resulteerde in 2019 in een langdurige samenwerking met SNON, een samenwerkingsverband van GMB BioEnergie Zutphen en Energy from Waste Delfzijl (EEW).

EEW verwerkt het slib in een mono-verbrandingsinstallatie, waarbij de vrijkomende warmte wordt gebruikt om stoom te produceren voor bedrijven in en rond Delfzijl. Dit zorgt voor energieterugwinning uit zuiveringsslib. Op termijn zal ook fosfaat uit de asresten van de

verbranding worden teruggewonnen.