RUG stapt over op slimme LED-verlichting

20 mrt , 14:40 Nieuws
rijksuniversiteit groningen ccbysa30 wik commons wutsje
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat de komende jaren 40.000 lichtarmaturen in haar gebouwen te vervangen. Verouderde lichtbronnen en armaturen worden vervangen door slimme en zuinige LED-verlichtingssystemen.
De vervangingsoperatie wordt uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek en start vanaf het tweede kwartaal van 2024. Het hele proces gaat enkele jaren duren. Hierdoor verwacht de RUG op termijn vijftig tot tachtig procent energie voor verlichting te gaan besparen.
Het vervangen van de lampen is echter geen eenvoudige taak. Marten Vellema, werkzaam bij de Vastgoedorganisatie van de RUG, legt uit: “Het wordt helaas geen kwestie van een oud peertje eruit halen en een nieuw peertje erin draaien.” Op sommige locaties zal het plafond volledig geopend moeten worden en zal een deel van de bedrading opnieuw moeten worden aangelegd.
Ook wordt er slimme verlichting toegevoegd aan het systeem. Sensoren zorgen ervoor dat de verlichting alleen brandt waar en wanneer het nodig is. De lichtsterkte wordt automatisch aangepast op basis van factoren zoals de hoeveelheid licht in de ruimte en het type gebruik.
De opdracht is via een Eruopese aanbesteding gegund aan BAM Bouw en Techniek samen met verlichtingspartner Maas&Hagoort. Zij hebben gekozen om de verlichting te voorzien van een draadloos schakelsysteem.
Als eerste wordt de verlichting in het complex bij de Faculteit Medische Wetenschappen en bij de KVI. In deze gebouwen is de verlichting het meest toe aan vervanging en valt de meeste winst te behalen.