Relatief droog, extra water richting Groningen vanaf IJsselmeer

14 aug , 11:25 Nieuws
waterbeeld 12 augustus 2024
In Groningen was het de afgelopen twee weken relatief droog. Sinds begin deze maand voert waterschap Noorderzijlvest extra water aan richting Groningen.
In de maand augustus viel er in het werkgebied van Noorderzijlvest tussen de 6 en 16 millimeter water. De komende twee weken verwacht Noorderzijlvest ongeveer 40 millimeter, maar er is nog veel onzekerheid. Op dinsdag en woensdag zou volgens de weersvoorspelling van het KNMI veel regen in korte tijd kunnen vallen.
De afgelopen tijd heeft Noorderzijlvest geprobeerd zoveel mogelijk water vast te houden. De waterstanden mogen niet te hoog worden, dus dat kan maar beperkt. Nu het weinig tot niet regent, gaat veel van het bewaarde water verdampen. Omdat er wel water nodig is voor de natuur en gewassen, stroomt er sinds begin deze maand weer IJsselmeerwater onze kant op.
“De aanvoer is nog niet maximaal en in het IJsselmeer zit voldoende water”, aldus Noorderzijlvest. “Het grootste deel van het water wat we aanvoeren wordt door Hunze en Aa’s weer onttrokken uit ons systeem.”
Het waterschap vraagt boeren om beregening te melden, zodat Noorderzijlvest hier rekening mee kan houden voor haar waterhuishouding.