Provincie presenteert behoedzame en beleidsarme begroting

10 okt , 12:30 Nieuws
provinciehuis
De Redactie
Het college van Gedeputeerde Staten heeft de Begroting 2025 gepresenteerd waarin het beleid uit de Perspectiefnota 2025 verder is uitgewerkt. Hierbij staat het belang van de Groninger voorop. Volgend jaar kan de provincie ruim 600 miljoen euro besteden. Dit geld gaat onder andere naar het verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid, het landelijk gebied en de natuur, cultuur en erfgoed, energie en bereikbaarheid.

De Groninger voorop

Gedeputeerde Bram Schmaal: "Bij alles wat we doen, stellen we ons de vraag wat heeft de Groninger eraan? We stellen geld beschikbaar voor leefbaarheid en vitaliteit, waaronder ook sport. Daarnaast investeren we in behoud van erfgoed in de hele provincie en digitalisering. En als provincie besteden we geld aan het onderhouden en aanleggen van wegen en fietspaden zodat dorpen en steden goed bereikbaar blijven. Dit alles met als doel de kwaliteit van leven voor iedere Groninger te verhogen."

Financieel perspectief

De begroting voor 2025 is beleidsarm. Dit betekent dat de begroting alleen een uitwerking is van beleidskeuzes uit de Perspectiefnota 2025 en van (externe) ontwikkelingen waar we geen invloed op hebben, zoals de bijdrage van het Rijk uit het Provinciefonds. Ook zijn er financiële voorstellen waarover nu een besluit nodig is voor de jaren 2024-2028.
De begroting voor 2025 is sluitend. De begroting is behoedzaam, we geven geen geld uit dat we niet hebben. Het financieel perspectief kent onzekerheden. Dit komt bijvoorbeeld doordat we nog in gesprek zijn met het Rijk over een passende compensatie voor stijgende kosten op het gebied van openbaar vervoer, infrastructuur en natuur. Daarnaast voeren we als provincie taken uit waarvoor het Rijk nog niet duidelijk heeft gemaakt hoeveel geld er beschikbaar is. Ook is nog niet bekend hoeveel geld de provincie de komende jaren uit het Provinciefonds ontvangt.

Vervolg begroting 2025

Provinciale Staten bepalen de definitieve verdeling van het besteedbare geld. Dit doen ze op 13 november tijdens de vergadering van Provinciale Staten. De volledige begroting is online te bekijken.