Provincie: "Informateur rondt eerste gesprekken met partijleiders af"

04 apr 2023, 10:45 Nieuws
provinciehuis
Informateur Ard van der Tuuk heeft maandag een eerste ronde gesprekken met alle partijleiders afgerond. Dat meldt de provincie Groningen.
Woensdag 22 maart werd van der Tuuk aangesteld als informateur om te onderzoeken welke partijen met elkaar gaan samenwerken voor de vorming van een nieuw provinciebestuur.
van een stabiele coalitie
"In de gesprekken zijn de onderwerpen aan de orde gekomen die onderdeel uitmaken van zijn opdracht", aldus de provincie. "Op korte termijn zal de informateur een tweede ronde gesprekken gaan voeren met de partijen om zijn eerste beelden te toetsen".
Na deze tweede gespreksronde verwacht de informateur een advies aan Provinciale Staten te kunnen geven. BBB werd met 12 zetels de grootste partij bij de verkiezingen vorige maand. GroenLinks en PvdA behaalden beide vijf zetels, ChristenUnie en Groninger Belang 3. De De SP, VVD, D66, CDA, PVV en PvdD behaalden 2 en Volt is een nieuwkomer met 1 zetel.
Provinciale Staten bestaat uit 43 zetels. Een coalitie moet bestaan uit ten minste 22 zetels om tot een meerderheid te komen.