Paar duizend mensen betuigen steun op Grote Markt voor Oekraïne

27 feb 2022, 17:05 Nieuws
1 protest 1
Ongeveer tweeduizend mensen betuigden zondagmiddag hun steun op de Grote Markt in Groningen tegen de inval van Rusland op Oekraïne. Het protest was een initiatief van de politieke jongerenorganisatie Lux Europae.
De vredesdemonstratie begon om 14.00 uur. Mensen droegen de Oekraïense vlag, hadden spandoeken en borden bij zich, met oproepen om de oorlog te beëindigen. "Go home and stop the war Putin" en "Stop Russia" viel te lezen op verschillende borden.
( Tekst gaat onder foto door )
2 protest
Onder de mensen werden briefjes uitgedeeld met leuzen die de aanwezigen kunnen roepen. Tijdens het protest werden verschillende toespraken gehouden, klonk muziek, werd er gezongen en waren er inzamelingsacties voor Oekraïne. Ook werd een moment van stilte gevraagd voor de slachtoffers en soldaten, gevolgd door een applaus. Rond half drie werd het Oekraïense volkslied gespeeld.
3 grote markt
In de nacht van woensdag op donderdag begon Rusland de oorlog. Op verschillende plekken trokken Russische troepen de grens met Oekraïne over en starten gevechten. Op de Grote Markt heerste saamhorigheid in het uitdragen van steun aan Oekraïne.