Noorderzijlvest: "Zomer was relatief nat, neerslagtekort nog onder langjarige gemiddelde"

11 sep , 14:35 Nieuws
waterbeeld 10 september 2024
Het neerslagtekort zit nog steeds onder het langjarige gemiddelde. De zomer was daarmee relatief nat. Dat meldt Waterschap Noorderzijlvest in het maandelijkse waterbeeld.
"Op de meeste plekken zitten we nog op zomerpeil. Afhankelijk van de neerslag die gaat vallen, zakken we de komende tijd langzaam naar winterpeil", aldus Noorderzijlvest.
Het was de afgelopen drie weken warm en in augustus viel wat minder neerslag dan normaal. In de tweede helft van augustus waren er wel meer buien met lokaal soms veel neerslag. De neerslagverwachting voor de komende 14 dagen is ongeveer 30 millimeter.
Het landelijke gemiddelde neerslagtekort is momenteel ongeveer 64 millimeter en zit daarmee nog steeds onder het langjarige gemiddelde van 100 millimeter. Sinds half augustus is vanwege die neerslag wateraanvoer naar Groningen vanuit het IJsselmeer niet meer nodig. Naar Drenthe wordt nog wel water aangevoerd. Dat is voornamelijk om te zorgen voor voldoende stroming en om te voorkomen dat de peilen uitzakken.
Noorderzijlvest heeft begin augustus nog een klein aantal beregeningsaanvragen gehad. "Het ging daarbij onder andere om het beregenen van uien, spruiten, aardappelen en suikerbieten. We verwachten dit jaar geen beregeningsaanvragen meer".