Meer Groningers ontvangen WW in 2023

18 jan , 10:40 Nieuws
uwv helperpark
In 2023 nam het aantal mensen met een WW-uitkering in Groningen toe. Vooral vanuit de commerciële dienstverlening en de chemische industrie ontvingen meer Groningers een WW-uitkering. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.
De toename past in het beeld van de economische recessie waarin Nederland in het afgelopen jaar terechtkwam. Voor het komende jaar verwacht UWV een verdere stijging van het aantal WW-uitkeringen.

Toename WW-uitkeringen in Groningen

Eind december ontvingen 5.689 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,7% van de Groningse beroepsbevolking. In december nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen toe met 2,0% (109 uitkeringen). Ook in oktober en november was in Groningen al sprake van een toename van de WW. In vergelijking met een jaar geleden kwam de WW in Groningen daarmee 6,3% (336 uitkeringen) hoger uit.
In de gemeente Groningen daalde het aantal WW-uitkeringen licht, met 0,8 procent en ontvingen 2.329 inwoners een uitkering. In vergelijking met een jaar geleden gaat het om een toename van 7 procent.
Ook landelijk nam het aantal WW-uitkeringen toe in het afgelopen jaar. Met een toename van 7,8% was de landelijke stijging van de WW sterker dan die in Groningen. Voor het komende jaar verwacht UWV een verdere toename van het aantal WW-uitkeringen. Ondanks de stijging in de afgelopen maanden en de voorziene stijging in het komende jaar blijft de WW historisch gezien op een laag niveau.

Economie hapert

De toename van de WW in 2023 past in het beeld van een haperende economie waar Nederland in het afgelopen jaar mee te maken kreeg. In de eerste 3 kwartalen van 2023 kromp de economie licht. Daarmee kwam Nederland in een milde economische recessie terecht. Vooral in sectoren als commerciële dienstverlening, chemische industrie en detailhandel nam de WW afgelopen jaar toe. Vanuit het bank- en verzekeringswezen, de metaalindustrie en bij uitzendbedrijven ontvingen minder mensen een WW-uitkering in 2023.