Woensdagavond zette wethouder Economische zaken Carine Bloemhoff het stadhuis in een oranje gloed. Het aanzetten van het oranje licht vormde de start van een driedaags programma met veel aandacht voor energie en waterstof onder de noemer Energy, tech & tunes.
Het stadhuis wordt drie avonden verlicht in de oranje kleuren van de waterstofmissie H2 en team NL. De verlichting wordt van stroom voorzien door een unieke hybride waterstof brandstofcel. Dit is volgens de gemeente de eerste hybride cel in zijn soort en het is ook de allereerste keer dat dit apparaat wordt ingezet. Er is een doorlopende demonstratie van de werking van deze hybride cel op de Grote Markt.
(Tekst gaat verder onder afbeelding)
De oranje verlichting verwijst naar de deelname van Groningen aan de missie H2. De gemeente streeft binnen deze missie, samen met andere overheden en het bedrijfsleven, naar een volledig functionerende waterstofmarkt in 2030. Met de Olympische sporters als uithangbord willen we tijdens de Olympische Spelen in Parijs dit jaar de eerste resultaten laten zien van onze gemeenschappelijke inspanningen.
het House of Connections aan de Grote Markt 21 (Groot Handelshuis) is tot en met vrijdag de plek van het 3-daagse Energy, Tech & Tunes Festival. Het festival staat deze donderdag in het teken van de energietransitie en waterstof. Centraal staat de vraag hoe we onszelf kunnen voorbereiden op het gebruik van waterstof, en hoe we jongeren kunnen meenemen in de energietransitie. Op die dag is ook de aftrap van de nieuwe podcast "Groen Ondernemen" van Entrance, het centrum voor energie-expertise.
Het stadhuis opent haar deuren op woensdag, donderdag- en vrijdagavond en ontvangt diverse nationale en internationale gasten. Er zijn diverse kennissessies en bijeenkomsten georganiseerd op het gebied van energie, waterstof, duurzaamheid, technologie en muziek.
Het Energy & Tunes festival is een samenwerking tussen Eurosonic Noorderslag, Metropolitan Region Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.
"Groningen ontwikkelt zich in rap tempo tot de waterstofhoofdstad van Europa", aldus de gemeente. "We hebben in onze regio de mensen, de kennis en de infrastructuur om voorop te lopen in de energietransitie. Onze ervaring als energieregio zetten we in om volop gebruik te maken van de mogelijkheden die waterstof ons biedt".
In Groningen ervaren we de noodzaak om zo snel mogelijk alternatieven te vinden voor fossiele brandstoffen. We voelen de urgentie en willen voorloper zijn in het gebruik van waterstof als energiebron. Dat is goed voor het stimuleren van de regionale werkgelegenheid, maar draagt ook bij aan het oplossen van een wereldwijd klimaatprobleem.