Martini Ziekenhuis vervangt alle bedden, matrassen en bedkastjes

04 sep , 14:25 Nieuws
20240903 foto 2 de eerste nieuwe bedden staan schoongemaakt en opgemaakt klaar om het ziekenhuis in te gaan 1
Het Martini Ziekenhuis vervangt de komende twee weken alle ziekenhuisbedden, matrassen en bedkastjes. Het vervangen is dinsdag begonnen.
"Meer comfort, de werkdruk verlagen en slimme innovaties waren belangrijke argumenten bij de keuze van de nieuwe materialen", meldt het Martini Ziekenhuis.
Marieke Gosens, clustermanager kliniek in het Martini Ziekenhuis: ’De afgelopen maanden is uitgebreid getest met materialen van diverse fabrikanten. Hierbij was een grote groep (zorg)professionals vanuit verschillende disciplines betrokken en ook de cliëntenraad van het Martini Ziekenhuis. Op deze manier konden we met elkaar de best passende keuze maken.'

Makkelijk in stoelstand en zeer wendbaar

Miranda Nienhuis, lid van de verpleegkundige staf: ‘Uit het testen in de praktijk bleek dat het een zeer wendbaar bed is vanwege een vijfde wiel. Het bed kan hierdoor om zijn eigen as draaien. Dat is handig in onze soms kleine ruimten. Het nieuwe bed is makkelijk te bedienen en kan met één druk op de knop in de stoelstand. Zo kunnen patiënten zodra dat kan, rechtop zitten.’
Daarnaast is gekozen voor een hybride matras. Daarop kan een pomp aangesloten worden voor een ddynamisch of alternerend effect. Dit werkt preventief tegen doorliggen. Hybride matras is echt een innovatie. "Eerder moesten we het matras wisselen als een patiënt een speciaal matras nodig had om doorliggen te helpen voorkomen. Nu kan alle zorg op één matras", vertelt Susan Seubring, dermatologisch consulent. Daardoor kan sneller benodigde zorg gegeven worden voor de zorg geldt dat ze niet meer met zware matrassen hoeven te lopen.
Daarnaast is gekozen voor een veiliger en kleiner bedkastje. Belangrijk hierbij was dat het kastje niet om kan vallen als er op geleund wordt. Daarnaast is het kastje kleiner dan de huidige bedkastjes, maar groot genoeg voor de essentiële spullen naast het bed. Doordat het kastje minder ruimte inneemt, blijft er meer (werk)ruimte over rond het bed.