Grote meerderheid gemeenteraad dringt aan op strengere aanpak malafide verhuurders

16 jul , 9:20 Nieuws
keys 2251770 1280

Foute verhuurders moeten strenger aangepakt worden door de gemeente. Dat vragen zowel de coalitie als oppositie in de Groningse raad aan het gemeentebestuur.

Groningen is volgens de partijen één van de krapste woningmarkten van het land. Dat maakt huurders afhankelijk van het goede gedrag van hun verhuurders, maar die gaan nog geregeld over de schreef. PvdA, GroenLinks, Student & Stad, ChristenUnie, VVD, CDA, SP en de PVV willen daar een einde aan maken door strengere handhaving.

“De gemeente moet aan de kant van de huurders staan en huisjesmelkers die misbruik maken van hun positie hard gaan aanpakken. Daarvoor zijn meer handhavers nodig dan we nu hebben,” zegt PvdA-raadslid Rico Tjepkema. Woensdag behandelt de raad het voorstel van de partijen tijdens het voorjaarsdebat.

Huurdersbescherming

Huurders zijn in Groningen beschermd tegen wanpraktijken van verhuurders door de verhuurdersvergunning. Als je in de gemeente woonruimte wil verhuren, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Groningen heeft in 2019 als eerste gemeente zo’n vergunning ingevoerd en loopt daarmee landelijk voorop. Het Rijk komt nu ook over de brug met extra regels door middel van de recent aangenomen Wet goed verhuurderschap en de Wet betaalbare huur. Dit maakt de positie van huurders nog sterker, voortaan zijn hun rechten ook in landelijke wetten vastgesteld. “Maar alles valt of staat met de handhaving van de regels. Het Rijk laat de dat over aan de gemeenten, maar komt vervolgens niet met geld om de handhaving ook echt uit te voeren. Dan is het wat ons betreft aan de gemeente om de handschoen zelf op te pakken en geld vrij te maken,” aldus Tjepkema.

Pandenbrigade

Dat die extra stok achter de deur nodig is staat voor Tjepkema als een paal boven water. “Ook de afgelopen maanden bleven de voorbeelden van intimidatie, onveilige situaties, oneigenlijke kosten en nalatig onderhoud zich opstapelen. Dat moeten we niet willen accepteren.”

Sinds 2022 zijn controleert een speciaal team van de gemeente op misstanden bij de verhuur van woningen. Deze zogenoemde pandenbrigade heeft meer menskracht nodig om hun werk goed uit te kunnen oefenen en de markt aan te pakken. Waar het geld vandaan moet komen is voor de indienende partijen duidelijk. In het voorstel waarover de gemeenteraad woensdag stemt vragen ze om het geld uit de boetes die huisjesmelkers betalen zoveel mogelijk in te zetten. “Zo betalen verhuurders indirect hun eigen handhaving en geven ze terug aan de huurders.”

(Bron: ingezonden bericht)