Groningse studenten komen in actie tegen onderwijsplannen

24 sep , 10:45 Nieuws
persbericht
Studenten van de Hanze en de RUG kondigen dinsdag acties aan tegen de regeringsplannen voor het hoger onderwijs. Deze acties werken toe naar een nationaal studentenprotest op 18 oktober in Den Haag. “De regering maakt van onderwijs juist de elitaire bubbel die ze willen bestrijden.”
Vorige week dinsdag werden hoge bezuinigingen op hoger onderwijs aangekondigd, waaronder de controversiële langstudeerboete. Dit komt bovenop de lagere basisbeurs die vanaf dinsdag door DUO wordt uitbetaald. Volgens het Nibud gaat de koopkracht van studenten er bijna 7 procent op achteruit.
Naast deze bezuinigingen wordt de Wet Internationalisering in Balans uitgebreid. Deze wet wil met Nederlandstalig onderwijs de instroom van internationale studenten beperken en de taalvaardigheid van Nederlandse studenten bevorderen. De studentenbond spreekt zich kritisch uit over deze combinatie van maatregelen. “Nederlands zou het hoger onderwijs voor eerstegeneratiestudenten toegankelijker kunnen maken”, vertelt Jitske Wielers, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “Maar nu wordt studeren zo duur dat deze groep een studie niet eens meer zal kunnen betalen." "De regering maakt van hoger onderwijs zo juist een elitaire bubbel.”
De GSb eist, samen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), dat deze maatregelen van tafel worden gehaald. Studenten gaan 18 oktober protesteren in Den Haag. Ook docenten en onderzoekers, waaronder WOInActie en Organize the RUG trekken aan de bel. “Meer doen met minder is simpelweg niet mogelijk. De kwaliteit van onderwijs kan onder deze omstandigheden niet worden behouden, laat staan verbeterd”, aldus Laurent Krook, docent psychologie, namens Organize the RUG. Zowel docenten als studenten hebben de komende maanden landelijke en lokale protesten aangekondigd.
(Bron: ingezonden bericht-fotograaf © Djawi de Boer)