Dit najaar testen Qbuzz en provincie met zelfrijdende bus

24 sep , 12:40 Nieuws
zelfrijdende bus
De eerste 12-meter lange streekbus uit Groningen die zelf rijdt, is deze week te zien op een Europese vakbeurs in Berlijn. Dit najaar wordt deze zelfrijdende bus uitgebreid getest.
Het is de eerste keer dat de bus in het openbaar te zien is. Volgens de provincie is Groningen wereldwijd de eerste provincie die gaat testen met een bestaande Qbuzz bus, die voorzien is van techniek waardoor de bus zelfstandig kan rijden.
Het gaat om techniek die in elke bestaande bus geplaatst kan worden. Deze techniek is 'open source'. Dat houdt in dat de techniek voor alle OV-partijen beschikbaar komt. Zelfrijdende bussen komen in enkele andere landen vaker voor, maar dat zijn altijd nieuwgebouwde bussen.

Najaar

Dit najaar wordt de zelfrijdende bus uitgebreid getest. Vanaf oktober rijdt de bus rond op het busdepot van Qbuzz in Groningen. Later dit jaar is het de bedoeling dat de bus gaat rijden op de busbaan op de Peizerweg in Groningen. Op vrijdag 8 november is de zelfrijdende bus te zien voor een breed publiek tijdens een demonstratiemoment op het busdepot van Qbuzz.
Zelfrijdend vervoer, de bussen zonder chauffeur, biedt in de toekomst oplossingen om op plekken te rijden waar dat anders financieel en operationeel niet (meer) haalbaar is. "Met zelfrijdend vervoer kunnen de beschikbare chauffeurs efficiënter ingezet worden. Op eenvoudige trajecten kunnen bussen autonoom rijden. Automatisch openbaar vervoer is geen vervanging van chauffeurs, maar een aanvulling en het biedt kansen voor nieuwe diensten", aldus de provincie.

Landelijke samenwerking

Het project is onderdeel van de landelijke samenwerking tussen de provincie Groningen, robotTUNER, Qbuzz en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Meer informatie staat op www.columbuss.eu.